In juli dit jaar opende Zheng van chef Han Ji haar deuren in Den Haag: een vernieuwende culinaire beleving waar de vier belangrijkste Chinese keukens, rituelen en ceremonieën de hoofdrol spelen. Het menu bestaat uit twaalf zogenoemde ‘chapters’, waarbij elk hoofdstuk draait om een andere Chinese kooktechniek. Als aanvulling op het bestaande menu verrast Zheng je zintuigen met de innovatieve Emperor's Supreme Collection: drie iconische en regionale gerechten, samengesteld door chef-kok Han Ji en zijn team.
Tijdens deze culinaire ervaring krijg je een bereiding in drie fases aan tafel. Ook word je omringd door prachtige kunst en servies uit verschillende Chinese regio’s. Met deze vernieuwende standaard in de gastronomie maak je op bijzondere wijze kennis met de veelzijdigheid van de Chinese keuken. Een culinaire beleving van uitzonderlijke smaken, heerlijke wijnen en bijzondere service in een keizerlijke omgeving.
Vier belangrijkste Chinese keukens
Bij Zheng worden gerechten uit de vier belangrijkste Chinese keukens gepresenteerd. Het ceremonieel geserveerde menu bestaat uit twaalf zogenoemde ‘chapters’, waarbij elk hoofdstuk draait om een andere Chinese kooktechniek. Daarnaast staan in elk chapter een verschillend aspect uit de Chinese cultuur en traditie centraal. De cultuur komt tot uitdrukking door een kunstobject dat op tafel wordt geplaatst als 'conversation piece'. Ook eet je de gerechten van verschillende serviezen uit diverse regio's, die speciaal voor Zheng zijn gemaakt.
Emperor’s Supreme Collection
Naast de twaalf chapters van het traditionele menu heeft Zheng drie prachtige gerechten ontworpen: de Emperor’s Supreme Collection. De vernieuwende en verrassende gerechten worden, afhankelijk van het gerecht, in drie fases aan tafel bereid. Je kunt de gerechten overigens ook los bestellen.
Budai’s Bag
Hele poussin kip | Abalone | Gamba | Coquille | Morille | Sojaboon | Paksoi
De jonge kip van ‘Budai’s Bag’ is geïnspireerd op de zak van Budai, de Chinese Buddha en symbool voor geluk: rijk gevuld met bijzondere schatten en bolvormig. De Poussin kip is gevuld met luxe zeevruchten zoals abalone, gamba’s en coquille die de schatten in de zak van Budai representeren.
Ceremoniële bereiding
Fase 1: tafelbereiding van de poussin kip en genieten van de luxe zeevruchtenvullingFase 2: de soep eten samen met de zachte Poussin-kipFase 3: geniet van het zelfgebakken brood samen met dipsauzen, zoals de beroemde X.O.-saus van Han Ji.
Iconic Crispy Duck
Hele wilde eend | Kombu | Pruimensaus | Hoisinsaus | Chinese pannenkoek
Voor zijn iconische 'crispy duck' heeft Han Ji bereidingswijzen van de eend uit verschillende regio’s gecombineerd: knapperig, vol van smaak en rosévlees. Zo heeft het gerecht het knapperige vel van de eend uit Beijing, de volle smaken uit Guangzhou en het roze vlees van de wilde eend uit de Franse keuken. Voor extra smaak wordt de eend gerookt op tarwe.
Ceremoniële Bereiding
Fase 1: trancheren van de knapperige eendFase 2: uitbenen van eendenpootjes en samenstellen van smaakvolle eendenpannenkoekjesFase 3: harmoniseren van een soep van eend, samen met de iconische crispy duck.
Auspicious Fire
Hele tandbaars | Zijdentofu | Taro noodles | Kai lan
Het serveren van een hele vis is in China een teken van welvaart. Chef Han Ji liet zich voor zijn tandbaars inspireren door de Hunan keuken binnen de Sichuan regio, die bekend staat om pittige en zure smaken, sterke aroma's en diepe kleuren. Als deze pittige ingrediënten mengen met de zachte en frisse vis, ontstaat er een explosie van geuren en krijg de star tandbaars een pikante, ‘hartige’ umamismaak.
Ceremoniële Bereiding
Fase 1: bereiding van tandbaars aan tafelFase 2: geniet het heerlijke tandbaars in een pittige bad van specerijen, samen met de koude delicatessenFase 3: proef de noedels, zijden tofu en groenten onder de tandbaars die nu alle smaken van het pittige bad hebben geabsorbeerd
Het wordt aanbevolen de gerechten vanaf twee personen te bestellen.
Bijzondere ingrediënten
Veel van de bijzondere ingrediënten die in de keuken van Zheng worden gebruikt zijn niet in Nederland verkrijgbaar en worden speciaal voor chef Han Ji naar Nederland geïmporteerd. Ook de smaken van gerechten zijn anders dan we in de Westerse cultuur gewend zijn. Spicy en spicy-umami voeren in een groot aantal gerechten de boventoon.
Bij Zheng spelen Chinese rituelen en ceremonieën de hoofdrol. De naam Zheng (spreek uit als: Tsung) is een verwijzing naar het keizerlijk banket dat de dag na Chinees Nieuwjaar werd geserveerd aan de belangrijkste ambtenaren. Tijdens dit banket werd de tafel vol gezet met luxe spijzen en dranken. Dit vormde de inspiratiebron voor dit nieuwe restaurant dat een buiging is naar de Chinese (eet)cultuur. Zheng betekent ook 'stoom', als verwijzing naar één van de gebruikte kooktechnieken.
Chinese kunst op tafel
Bij Zheng staat niet het bord centraal, maar de gehele tafel. Het is een optelsom van porselein, de gerechten, de culturele achtergronden bij de gebruikte kooktechnieken en het kunstobject. Gasten kunnen zich even een keizer wanen, door de stroom aan verschillende gerechten die op tafel verschijnen. Deze worden begeleid door bijpassende dranken. Niet alleen wijn, maar ook sake, thee, cocktails en sappen. Het is mogelijk om te kiezen voor een arrangement met alcohol en zonder alcohol.