Vier Oranjerecepten voor Koningsdag

Auteur: Roy Spijker
24 april 2017
Vier Oranjerecepten voor Koningsdag

Koningsdag staat voor de deur! Nog maar een paar nachtje slapen en alles kleurt oranje. Wij geven vier unieke recepten die boordevol oranje paprika's zitten. Op die manier kleuren niet alleen de straten oranje, maar ook de gerechten op het bord van de gast!
 

1. Feestelijke Koningspannenkoeken

Ingrediënten
2 Oranje Paprika's
300 gram bloem
3 eieren
400 milliliter melk
zout
peper
1 eetlepel olie
600 gram verse spinazie
100 gram zachte geitenkaas
handje geraspte kaas

Bereiding
1. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg in een ovenschaal en sprenkel klein beetje olijfolie erover. Rooster in een voorverwarmde oven (200C) een half uurtje, tot ze rimpelig zijn. Laat ze dan in de schaal afkoelen. Je hoeft de velletjes er niet af te halen, die mix je straks helemaal mee.
2. Mix bloem met de eieren, melk, zout en peper tot een beslag. Met een staafmixer mix je nu de geroosterde paprika’s erdoor tot je een gelijkmatig beslag hebt.
3. Verhit een koekenpan met wat olie en bak er de pannenkoeken een voor een in. Ze hoeven niet goudbruin te worden, maar wel gaar. Leg ze apart en laat afkoelen.
4. De spinazie wok je even snel een in een hete koekenpan of wok. Die hoeft alleen maar te slinken. Druk daarna zoveel mogelijk van het vocht eruit.
5. Besmeer een pannenkoek met wat geitenkaas, vul met de spinazie en rol op. Herhaal dit met alle pannenkoeken. Leg de opgerolde pannenkoeken in een ovenschaal en bestrooi met wat geraspte kaas naar keuze.’
6. Tot en met stap 5 kun je ook alles al voorbereiden en afgedekt koud wegzetten.
7. Verwarm je oven voor op 170C. Als de oven op temperatuur is de ovenschaal erin zetten en in een kwartiertje alles warm laten worden en de kaas laten smelten.
 

2. Koningssmoothie

Ingrediënten
2 stengels bleekselderij
2 grote wortels
2 appels
2 oranje paprika's
Sap van 1 limoen

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een juicer en maak een supergezonde verse sap, vol met groente en fruit.

3. Oranje Koningssoep

Ingrediënten
4 sjalotten fijngesneden
5 oranje paprika's in blokjes
2 eetelepels olijfolie
250 gram tomaten in stukken
125 gram geraspte kaas
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
6 deciliter groente- of kippenbouillon
zout en peper
2 eetlepels crème fraiche, losgeklopt
2 eetlepels fijngesneden basilicum of bladpeterselie

Bereiding
Bak de sjalot en paprika ongeveer 6 tot 8 minuten in de olie. Voeg de tomaten, tijm, laurier en bouillon toe en kook alles ongeveer 20 minuten op zacht vuur tot de groenten zacht zijn. Maak ondertussen de kaaskletskoppen. Meng 125 gram geraspte oude boerenkaas met 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes. Leg op ruime afstand van elkaar de eetlepels kaasmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het mengsel tot een cirkel en zorg dat er geen gaten tussen de kaas vallen. Bak de kaaskletskoppen 8 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C tot ze krokant en goudgeel zijn. Laat ze iets afkoelen en neem ze dan met een pannenkoekmes van de bakplaat. Laat op een stuk bakpapier verder afkoelen.

Pureer de soep en zeef hem eventueel. Breng op smaak met zout en peper. Schep aan tafel een schepje crème fraîche door de soep. Bestrooi met basilicum. Serveer met de kaaskletskoppen.
 

4. Koningspotje met kip en broccoli

Ingrediënten
4 oranje paprika's
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper
200 gram broccoliroosjes
1 teentje knoflook, dungesneden
halve citroen, in dunne schijfjes
1 gekooke kippenborst
2 eetlepels pesto

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 240°C.
2. Snij de top van de paprika’s, verwijder alle zaden, wrijf de paprika’s volledig in met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.
3. Plaats de paprika’s en de dekseltjes op een bakplaat samen met de broccoli, de citroen en de knoflook. Bedruip met de resterende olie en plaats gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.
4. Snij de kip in plakjes en meng in een kom met de geroosterde broccoli en de pesto. Goed mengen. Lepel de kip en de broccoli in de paprika’s en dien op.

 

Voor meer Oranjerecepten kan je terecht op de website van Tijd voor Paprika.

Tekst: Tijd voor Paprika. Foto's: Tijd voor Paprika.
 

Overig nieuws