Deze maand is het alweer vijf jaar geleden dat Deliveroo zich in Nederland vestigde. Inmiddels zijn we heel wat patatjes, pizza’s en poké bowls verder, dus tijd om de balans op te maken: wat heeft de bezorgdienst ons op culinair gebied gebracht in de afgelopen jaren? Daarvoor is Deliveroo de data-archieven ingedoken en dat leverde leuke inzichten op over onze eetgewoonten.
Burgers onveranderd populair
Inmiddels bezorgt de dienst eten van ruim 3.000 lokale restaurants in negentien Nederlandse steden. Of dat keuzestress oplevert? Welnee. Nog altijd staan de Amerikaanse en Italiaanse keukens prominent op de eerste en tweede plaats. Even was er ruimte voor een culinair uitstapje en betraden de keukens van Hawaï (2018) en Japan (2019) de top drie, maar in 2020 bleven we liever dicht bij huis - ook op eetgebied - en staat weliswaar Nederland op de derde plek. Vooral in Amsterdam is men niet vies van een Hollandse snack op z’n tijd.
Dit waren per keuken de meest populaire gerechten bij Deliveroo:
Top 3 Amerikaanse gerechten:
Cheeseburger - Five Guys, Den Haag
Whopper® Menu - Burger King, Reguliersbreestraat Amsterdam
Spicy Chicken Taco - Taco Bell, Eindhoven
Top 3 Italiaanse gerechten:
Margherita - Follia, Den Haag
Kinder Bueno - IJssalon Intermezzo, Tilburg
Finocchiona salami - De Pizzabakkers, Haarlem
Top 3 Nederlandse gerechten:
Van Dobben Kroket - Van Dobben, Amsterdam
Broodje Gehaktbal - Slagerij Vet, Amsterdam
Frikandel speciaal - Frietboutique, Amsterdam
Vrijdag, besteldag
Wat wel is overgewaaid vanuit het buitenland is het tijdstip waarop Nederlanders zijn gaan eten. De gemiddelde bestelling werd in 2015 om 19:13 uur geplaatst, waar Deliveroo tegenwoordig voornamelijk wordt geraadpleegd om 19:47 uur. Ook de dag waarop we liever niet zelf in de keuken staan is veranderd: vijf jaar geleden was zondag nog de populairste dag om eten te bestellen, in 2020 laten we de riders massaal voorrijden op vrijdag.