Vlaams rookverbod ongeldig door taalfout

4 januari 2010
Vlaams rookverbod ongeldig door taalfout

Het rookverbod in eetcafés dat op 1 januari in België in werking zou treden, was mogelijk niet rechtsgeldig. De Nederlandse tekst in het Staatsblad bevatte een zin in het Frans en daardoor was volgens sommigen de nieuwe rookwet niet grondwettig. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het om een materiële fout gaat die weinig of geen invloed heeft op de geldigheid van het rookverbod. En ook volgens minister van Justitie De Clerck is de wet geldig zolang een rechter niet expliciet oordeelt dat de wet ongeldig is. Om een einde te maken aan de discussie publiceert het Staatsblad in zijn tweede editie van maandag 4 januari nogmaals de nieuwe tabakswet. "Daarmee is het hele debat tot zijn ware proportie herleid, " besluit De Clerck.

Wel frappant is dat niemand de Franse zin in de verder geheel Nederlandstalige tekst was opgevallen. Ook koning Albert II, die de wet heeft ondertekend, had de zin over het hoofd gezien.

In restaurants in België geldt al een rookverbod, in gewone kroegen moet dat er nog komen.

~De CaféKrant; De RestaurantKrant; Lunchroom, Natalja Elings~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.decafekrant.nl/nieuws/vlaamse-rookverbod-mogelijk-ongeldig-vanwege-taalfout/

Overig nieuws