Het eerste officieel erkende bio-restaurant in Nederland is een feit. Restaurant VlamInDePan te Haarlem heeft de primeur. Eigenaresse Femke van den Heuvel ontving daartoe het bio-certificaat voor de horeca uit handen van Hanneke de Boer, inspecteur bij controle-organisatie Skal. Restaurant VlamInDePan mag vanaf 25 augustus 2010 het nieuwe EKO-logo voor de horeca voeren.
*Verheugd*
Van den Heuvel toonde zich verheugd over deze officiële erkenning. "Op deze manier kan ik kenbaar maken hoe belangrijk wij het vinden dat een substantieel deel van onze gerechten daadwerkelijk met biologisch ingrediënten is bereid", aldus de horecaonderneemster.
*Nakijken*
In het restaurant kunnen de gasten het certificaat zien hangen met daarop het behaalde aankooppercentage voor biologische ingrediënten. Op www.skal.nl kan men verifiëren of een restaurant daadwerkelijk is gecertificeerd en voor welk percentage.
*Achtergrond*
Strikt genomen gelden voor de horeca geen wettelijke voorschriften zoals die wel bestaan voor producenten van bio-producten. Een aantal horecaondernemers gaf aan zich toch met een certificaat te willen onderscheiden. Na een proefproject van cuisinier Eric van Veluwen startte controle-organisatie Skal eind 2009 met een certificatieprogramma op basis van het percentage ingekochte gecertificeerde biologische ingrediënten. Begin 2010 meldden zich de eerste horecabedrijven aan.
VlamIndePan eerste met Skal certificering
26 augustus 2010