Vroeg is meer dan alleen restaurant

28 mei 2010
Vroeg is meer dan alleen restaurant

Onlangs heeft restaurant Vroeg, tussen Bunnik en Utrecht haar deuren geopend. Of 'restaurant' de juiste benaming is, daar valt aan te twijfelen. Vanaf zeven uur 's ochtends kunnen gasten er terecht voor een lekker ontbijt uit de keuken of een vers gebakken brood voor thuis. Er is een uitgiftepunt voor friet met mayo en ijs, vergaderruimtes, een winkel. De entree leidt iedereen dwars door de keuken (annex bakkerij) het zitgedeelte in. Eigenaar Hans Kempers: "Ons eigengebakken brood is de rode draad door ons hele assortiment, van wat in hier in het winkelgedeelte
ligt tot wat we serveren in het restaurant."

*Zien wat we doen*
Kempers heeft bewust voor de centrale plek van de keuken gekozen. "Dit is een boerderij en bij een boerderij ging je vroeger ook door de keuken naar binnen. Er werd gegeten in de keuken, geleefd ook. En op deze manier kan ook iedereen zien wat we doen, hoe het eten wordt klaargemaakt."

*Kijken mag de hele dag*
"De gasten kunnen echt een praatje met de keukenbrigade komen maken", vertelt kok Jaap Klootwijk. "Ik vind het heel leuk om zo te werken. En als je het te druk hebt, dan snappen ze dat gelukkig ook." Bakker Mike Onasse: "De mensen komen vaak kijken als ik bezig ben met het brood, de taart of koekjes. Zeker de kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe ik werk. We doen alles hier met de hand, er is alleen een kneedmachine voor het deeg." Om zes uur staat hij al in het restaurant. "Om het brood te bakken dat we die nacht in de oven hebben laten rijzen. Zodat er een uur later vers brood is."

*Herkomst ingrediënten belangrijk*
Vers is het sleutelwoord voor Vroeg, vertelt Kempers tegen De Weekkrant.nl. "We weten precies waar alle ingrediënten vandaan komen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik hou van lekker eten, van kwaliteit en dat wil ik hier ook bieden. Om dat te kunnen doen hebben we een beperkte menukaart met vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vijf nagerechten. Gerechten zonder tierelantijntjes, een stuk vlees is bij ons een goed stuk vlees. We braden het zelf aan. Onze zalm roken we zelf. We maken zelf onze friet. Zo kunnen we de kwaliteit in de gaten houden. We hebben ook een vegetarische kaart en een kinderkaart. Inderdaad met appelmoes, maar ook deze is dan weer zelfgemaakt."
Zelfs de koffie is een eigen melange, van koffiebonen die ter plekke gemalen worden. "Vroeg is meer dan een restaurant, het is een merk," verklaart Hans.

*Uit het raam*
Er werd anderhalf jaar verbouwd aan de boerderij. Naast de open keuken en het restaurant in de voormalige stal zijn er opkamers, geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen met lunch of diner. Op de hoek van de boerderij hebben is er een plek waar Vroeg letterlijk 'uit het raam' hun eigengemaakte friet met huisgemaakte mayonaise en ijs gaan verkopen. Een oude schuur bleek de ideale plek om brood en producten als kaas, jam, fruit en sappen te verkopen."


~Frank Lindner~

Overig nieuws