Volgens onderzoek van de Amerikaanse bank Morgan Stanley raken de wereldwijde wijnvoorraden op, vooral door grootverbruik van de Chinezen en Amerikanen. Uit cijfers van Organisation Internationale
de la Vigne et du Vin (OIV) blijkt juist dat de wereldwijde wijnproductie is gestegen en de consumptie stabiel is. Is het glas nu halfvol of halfleeg? Een vergelijking van de twee onderzoeken.
*Stijging productie, stabiele consumptie*
Uit cijfers van de OIV blijkt dat de productie van wijn wereldwijd in 2013 is gestegen, terwijl de consumptie gelijk is gebleven. De wijnproductie is nog ongeveer gelijk aan die van 2006, ook al zijn er 300.000 hectare minder wijngaarden. In 2006 werd er 282 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, er wordt verwacht dat dit in 2013 281 miljoen hectoliter zal zijn. De verwachte wijnconsumptie voor 2013 is 245 miljoen hectoliter. Het OIV verwacht dat er door de crisis geen stijging van de consumptie zal plaatsvinden. Er zal dus voorlopig volgens de organisatie niet meer worden geconsumeerd dan er wordt geproduceerd.
*Uit balans*
Morgan Stanley zegt echter het tegendeel. Volgens hen is de wereldwijde wijnproductie en Âconsumptie niet meer in balans sinds 2006. Europa produceert 10 procent minder dan in 2005. De Verenigde Staten en China consumeren meer dan dat ze produceren. Hierdoor zullen de wijnvoorraden spoedig opraken. Voor Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zijn hier nieuwe kansen. In de jaren tachtig exporteerden deze landen 3 procent van de totale wijnexport, inmiddels is dit al 30 procent. Morgan Stanley verwacht door de toenemende vraag naar wijn, in combinatie met het verminderde aanbod, een stijging in de exportvraag en daarmee dus hogere prijzen.
~Door~ "~Mariska van Gorp~":mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl
Wel of geen wijntekort?
5 november 2013