Op maandag 14 september werd in Maasbracht de Zilveren Ui Trofee 2009 uitgereikt. Deze prijs is door Oos Kesbeke van Kesbeke Fijne Tafelzuren uit Amsterdam in het leven geroepen. De trofee wordt toegekend aan een chef-kok die bewijst dat tafelzuur thuishoort in de sterrenkeuken. Dit jaar won Margo Reuten van restaurant Da Vinci de award. Vorig viel de eer te beurt aan Paul Fagel.
Natuurlijk was het voor de aanwezigen geen verrassing meer wie de trofee dit jaar uitgereikt zou krijgen. Wel was iedereen benieuwd naar de recepten die prijswinnares Margo Reuten zou presenteren. De verwachtingen waren hooggespannen; Margo Reuten is immers de eerste en enige vrouwelijke chef-kok met twee Michelinsterren in Nederland. Na geproefd te hebben van de gerechten was duidelijk waarom Reuten deze prijs heeft gewonnen. Verrassende en goed uitgebalanceerde smaken streelden de tong.
~Oos Kesbeke had een klassieke kar met tafelzuren meegenomen.~
Oos Kesbeke, een rasechte Amsterdammer, hield een praatje tijdens de uitreiking van de prijs aan de Limburgse chef. "Voordat ik voor het eerst naar Maasbracht reed om samen met Margo te koken, was ik nog nooit verder gereden dan Abcoude," zei Kesbeke gekscherend tijdens zijn speech. Zijn praatje was verder doorspekt met typische Amsterdamse humor, grappige anekdotes en veel respect voor Margo en haar medewerkers. De voltallige keukenbrigade werd uitgebreid bedankt door Kesbeke. Het hele team zet immers iedere dag weer een topprestatie neer in het tweesterrenrestaurant.
~Margo Reuten, haar partner Petro Kools (rechts) en Oos Kesbeke worden in het zonnetje gezet.~
Margo Reuten heeft een aantal recepten met tafelzuur ontwikkeld die op de etiketten van de tafelzuren van Kesbeke zullen prijken. Het kan dan ook niet lang meer duren voordat andere chef-koks deze tafelzuren ontdekken. Binnenkort komen er ook de innovatieve tafelzuren op de markt die Kesbeke samen met chef-kok Jonnie Boer van De Librije heeft ontwikkeld.
Tijdens de uitreiking was het een drukte van belang. De aanwezigen genoten van heerlijke hapjes uit de keuken van Da Vinci en de gemoedelijke Limburgse sfeer. Zowel de landelijke als regionale pers was in grote getale uitgerukt. Ook verschillende bekende Nederlanders waren op het evenement afgekomen. Willibrord Frequin was zelfs naar Maasbracht getogen met een cameraploeg.
~Over aandacht van de pers was niet te klagen.~
Als besluit van de middag werden er nog meer culinaire hapjes gepresenteerd, maakte een zanger er een feestje van en werden de nodige flessen champagne ontkurkt. De Zilveren Ui Trofee is dit jaar in goede handen.
~De RestaurantKrant; Lunchroom, Thijs Jacobs~
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20RestaurantKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20RestaurantKrant.nl%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/zilveren-ui-trofee-uitgereikt-aan-margo-reuten/
Zilveren Ui uitgereikt aan Margo Reuten
15 september 2009