2018 wordt het jaar van... Ja, van wat eigenlijk? Wij denken het te weten en presenteren je vijf food trends die dit jaar zullen domineren. Met een focus op gezondheid en duurzaamheid natuurlijk, want dat is uiterst belangrijk.
1. Natuurlijke 'mood boosters'
Snacks en drankjes worden opgeschaald met 'mood boosting' kruiden. De schrisandabes, ginkgo (van de Japanse notenboom) of andere toevoegingen zorgen voor een goed gevoel. Wist je dat ook saffraan goed zou zijn voor de focus en het gevoel van welbehagen?
2. Proteïnerepen die je zelf maakt
Proteïnen zijn een belangrijke bouwstof. Er zijn inmiddels 'DIY protein bar kits' te koop, waarmee je in een handomdraai zelf een gezonde proteïnenreep in elkaar zet. Ideaal voor na een heftige workout-sessie.
3. Drankjes met extra proteïnen en MCT
MCT? Dat zijn vetten. Deze middellange ketenvetzuren worden door het lichaam sneller opgenomen dan lange ketenvetzuren (LCT). Er zijn in de VS al koffieketens waar de MCT in olievorm wordt toegevoegd aan de koffie. Je kunt het ook in poedervorm krijgen om in je smoothie te verwerken. Daarnaast zijn er steeds meer waters te koop die 'gepimpt' zijn met proteïnen.
4. Alles 'plant-based'
Niet alleen mensen die vegan zijn, maar ook de massa maakt kennis met producten die 'plant-based' zijn. Vlees hoeft niet langer meer van een dier afkomstig te zijn en melk hoeft niet van een koe te komen, maar kan ook gemaakt zijn uit rijst of soja. Deze markt is sterk in opkomst en inmiddels zijn zelfs de meest notoire carnivoren overstag. Vleesloos is hot!
5. Duurzame verpakkingen
Al deze producten moeten verpakt worden om aan de man gebracht te worden. Liefst worden ze natuurlijk verpakkingsvrij aangeboden, maar in verband met regelgeving omtrent houdbaarheid en hygiëne is dat, uiteraard, niet altijd mogelijk. Met name de plastic flesjes zijn een ramp voor het milieu en drankjes kunnen ook in papieren verpakkingen aangeboden worden. Ook blikjes zijn beter voor het milieu, dus het plastic flesje raakt uit de gratie.