Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 7 september 2017
Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

Op 1 september 2017 was het een jaar geleden dat chef Rick May restaurant Fris in Haarlem overnam. May werkte sinds 2014 bij Fris en heeft sinds de overname in 2016 gewerkt aan een bijzondere eigen stijl die hij op 1 september presenteerde aan relaties en media.

Op 1 september 2016 nam chef Rick May restaurant Fris over van Lex en Sophia Gasseling. May, die grotendeels werd gevormd door zijn leermeester wijlen Paul van de Bunt in restaurant De Leuf (destijds twee Michelinsterren), werkt sinds 2014 in restaurant Fris en heeft na de overname de tijd genomen om zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden en verder te ontwikkelen. 
Na een jaar op eigen benen presenteerde hij ‘Restaurant Fris by Rick May’: een modern restaurant met gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken met verrassende wereldwijde invloeden.

Specerijen geven een gerecht spanning

Rick May: “Tijdens mijn vele reizen raakte ik gefascineerd door de diversiteit van internationale keukens en in het bijzonder die van de Aziatische landen. De authentieke Aziatische keukens met hun eeuwenoude voedingsleer, tradities en het gebruik van specerijen die de smaak van een gerecht bepalen intrigeren en inspireren mij. Door gebruik te maken van geurige specerijen ontstaat er spanning en een bepaalde gelaagdheid in een gerecht.” 

Culinaire wereldreis

In restaurant Fris neemt Rick May zijn gasten mee op een culinaire wereldreis waarin naast de Franse keuken, ook de Indonesische en Thaise keuken een rol spelen. May: “Ik maak mijn eigen sambal, presenteer Tom kha kai op mijn manier en ik gaar een oester in sambal die ik combineer met gegrilde scholfilet en een beurre blanc met sereh. Tandoori masala gebruik ik in een gerecht met geroosterde gamba en avocado. Mijn favoriet - en inmiddels ook van veel gasten - is een Franse croissant gevuld met eendenlever, Ibéricoham, Savoramosterd waarin veel VOC-specerijen en vijgenijs. Een smaaksensatie en een voorbeeld van hoe ik smaken van over de hele wereld combineer.”
De rechterhand van May in de keuken is sous-chef Wouter Verheijen, die voorheen onder meer bij tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk werkte.

Jubileummenu


Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van vijf gangen waarin een groot aantal van de hierboven genoemde signatuurgerechten. Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises. De prijs inclusief bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Overig nieuws