“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leven. Op mijn vijfde ben ik samen met mijn broer geadopteerd vanuit Colombia en als kind wist ik het al zeker: ik zou profvoetballer of chef-kok worden.
Dertig jaar later schrijf ik deze column niet in de hoedanigheid van profvoetballer, maar gelukkig is mijn andere droom wel in vervulling gegaan. Eigenaar/chef-kok van mijn eigen onderneming: Fernando’s. Ik weet nog goed waar voor mij de liefde voor koken is ontstaan: staand op het keukenkrukje bij mijn moeder in de keuken. Terwijl zij druk bezig was met de vulling van gevulde eitjes op smaak te brengen, had ik al zoveel opgegeten dat er voor veel eieren geen vulling meer over was.
Smaak
Smaak is leidend in mijn leven. Ik heb geen koksopleiding gevolgd en ben volledig autodidact. Ik heb mijn eigen kookstijl kunnen ontwikkelen. Die laat zich het best beschrijven als creatief, uitdagend en een beetje brutaal. Smaken bij elkaar brengen die op het eerst gezicht niet echt bij elkaar passen, schaven aan kooktechnieken en veel, heel veel experimenteren. Bij Fernando’s werken wij met een duidelijk concept: er is geen menukaart. Dat is ontzettend leuk, maar vergt wel een bepaalde vorm van creativiteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen. Grote voordelen zijn no-waste en elke keer een verrassingselement op tafel kunnen zetten. Een concept dat mij op het lijf is geschreven.
In mijn columns hoop ik mijn expertise, enthousiasme en passie over te kunnen brengen. Het leven van een chef-kok is elke dag weer anders, dat maakt het zo mooi.
Chef-kok Fernando Jonker is de nieuwe vaste columnist van De RestaurantKrant. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando’s in Alkmaar.