Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

Auteur: Sico de Moel
Columns 5 april 2019
Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

Mijn gasten vanavond zijn collega's. In London hebben ze vier grote restaurants met veel livemuziek, een soort clubs met members. Het is hun eerste keer in Amsterdam.

We raken, zoals vaker, in gesprek over wijn. Zowel in Engeland als in Nederland worden er de laatste jaren steeds meer wijnen geproduceerd. Ze doen zelf eigenlijk niets met Britse wijnen, maar ik breng ze wel op een idee.

Uiteraard vraag ik of ze een glas Nederlandse wijn willen proberen. Ik schenk ze een glas Souvignier Gris uit de Achterhoek.

Ze proeven voorzichtig, maar zijn aangenaam verrast. Even later bestellen ze nog een tweede glas.

Ik vertel ze dat ik met een aantal collega sommeliers het afgelopen half jaar meer dan 200 Nederlandse wijnen heb mogen proeven. Van Zeeland tot Groningen, van Noord-Holland tot Limburg. Overal in Nederland wordt mooie wijn gemaakt.

We hebben een selectie gemaakt van zo'n 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen: De Nederlandse Wijnkaart. Er zitten bekende namen bij uit Limburg en Zeeland, maar ook een paar kleine wijngaarden met een verrassende wijn.

Bij het Hollands wild schenk ik een Marechel Foch uit Groningen, een volle kruidige wijn, hoog op smaak en met een prettig zuurtje. De wijnmaker zelf is minder enthousiast, de wijn is ook eigenlijk helemaal niet te koop. Maar wow, wat gaat deze goed bij mijn wilde duif.

Ik heb veel contact met Nederlandse wijnproducenten. Ik houd van het ambacht, de passie, het lef en het innovatieve ondernemerschap van deze mensen.

2018 was natuurlijk een bijzonder oogstjaar in Nederland. Weinig regen, veel zon, misschien zelfs wel te veel zon voor de Nederlandse druiven. Ik heb de eerste wijnen al mogen proeven en vanaf eind april gaan we ze schenken.

Duur? zeker!

Mijn gasten zijn echter best bereid iets meer te betalen voor een mooie wijn uit eigen land. Dan moet het wel kwaliteit zijn. Ze willen genieten van een mooie wijn, en als die uit Nederland komt, scoor ik extra punten.

Bij mijn luchtige crème brûlée met stoofpeer schenk ik Lof der Zoetheid. De Solaris druif groeit in Drempt op vlakke riviergrond met hoog grondwaterpeil. Ècht Hollands. Het levert zachte zoete wijn op, met rijpe tonen van tropisch fruit. Sluit prachtig aan bij mijn dessert.

Mijn Britse gasten gaan morgen weer gewoon dineren in een 2 Michelin sterren restaurant. Maar deze avond was helemaal top. 'Best dinner in Amsterdam'.

Sico

Sico maakte een selectie van 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen. De lijst vind je via deze link:
https://www.linvite.nl/nederlandse-wijnkaart/
Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Overig nieuws