Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

Auteur: David Bakker
Columns 3 juni 2020
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten.
Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?'

Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet?

Tegen het einde van de lockdown volgen nieuwe regels en protocollen elkaar in rap tempo op. Als restaurateur kun je niet de hele dag het nieuws lopen uitpluizen, je hebt wel beters te doen.

Mag zo'n Boa dan je restaurant binnenkomen om boetes uit te delen? Kun je boze reviews verwachten als je je niet aan alle regels van de dag houdt?

Het is even wennen aan de nieuwe tijden.

Ze kwamen natuurlijk niet uit één huishouden, dus ik maakte 2 tafels voor ze klaar op 1,5 afstand, met een lege tafel er tussen.

Gelukkig heb ik voldoende ruimte in mijn restaurantje voor tafels op 1,5 afstand. Toch wilde ik de eerste avond nog wel op halve capaciteit draaien. Voor de zekerheid. De dagelijkse routine is er immers uit.

Ik had al rekening gehouden met wat opstartprobleempjes. En inderdaad: één van de koelingen startte niet meer op, er was zekering gesprongen van de water ontharder, zodat de glazenspoeler het niet meer deed en onze bloemist was ons nog even vergeten.

Ook mijn gasten vonden het spannend. Nooit gedacht dat ik de handen van mijn gasten zou moeten desinfecteren bij binnenkomst. 'Maar daar komen we juist voor', vertelden ze me enthousiast. Nieuwe service in nieuwe tijden.

Een groepje van 5 splitsen in 2 tafels met 1,5 meter ertussen, ging eigenlijk ook prima. Ze vonden het eigenlijk heel prettig. Restaurantbeleving in nieuwe tijden.

Een andere gast wilde graag binnenkort reserveren met een vriendengroep van 14. Helaas past dat nog niet in het nieuwe normaal.

Sico de Moel is eigenaar van L'invité in Amsterdam. Hij deelt zijn ervaringen als horecaondernemer met De RestaurantKrant. Lees zijn andere columns hier
 

www.linvite.nl

Overig nieuws