De beroemde Franse restaurantcriticus Christian Millau is op 5 augustus op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het culinaire tijdschrift Gault&Millau maandag bekendgemaakt. Millau richtte het tijdschrift in 1969 samen met Henri Gault op, maar stopte in 1992 met het werken voor het blad. Hij legde zich volledig toe op het schrijverschap.
Nouvelle cuisine
Millau is bekend als bedenker van de term ‘nouvelle cuisine', een moderne kookstijl, waarbij verse en lichte ingrediënten worden gebruikt en de presentatie zeer aantrekkelijk is.
In het blad Gault&Millau worden restaurants beoordeeld en wordt geschreven over eten en drinken. De invloed van het tijdschrift was enorm binnen de culinaire wereld en zij hanteren nog altijd een puntensysteem dat afwijkend is van het syteem van Michelin. Sergio Herman wist enkele malen de allerhoogste beoordeling te behalen van Gault&Millau.
Revolutie op het bord
Millau is voor een deel verantwoordelijk voor de revolutie binnen de gastronomie, waarbij zware gerechten werden vervangen door lichte maaltijden, die beter zijn voor de gezondheid. Ook het visuele aspect van eten kreeg meer aandacht; Millau wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor de groeiende populariteit van topchefs onder het grote publiek. Hij spoorde chefs aan om de keuken te verlaten en het publiek meer te vertellen over hun gerechten. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de enorme populariteit van de nu zo bekende tv-chefs.
Clap de fin pour #ChristianMillau : Le critique gastronomique nous a quitté hier à l'âge de 88 ans.#rip #orphelin #gaultmillau pic.twitter.com/ZlQUbhVyIT
— Gault&Millau (@gaultmillau) 7 augustus 2017