Culinaire wedstrijden; een boost voor je carrière!

15 november 2022
Culinaire wedstrijden; een boost voor je carrière!

Op zoek naar een uitdaging? Doe mee aan wedstrijden in de sector, er is van alles. Van de HANOS Gouden Koksmuts tot de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Wedstrijden voor koks, gastheren en gastvrouwen, maar ook wedstrijden voor patissiers, barista’s en sommeliers komen steeds vaker voorbij.

Je kunt al meedoen vanaf het moment dat je nog bezig bent met een opleiding tot ver in je carrière. Zolang jij het nog leuk vindt.

De meest bekende wedstrijd is toch wel de HANOS Gouden Koksmuts die al meer dan 60 jaar door het Gastronomisch Gilde georganiseerd wordt op de HORECAVA. Dit is echt een wedstrijd voor de koks en hij kent al vele bekende winnaars zoals Cas Spijkers, Richard Ekkebus, Jonathan Zandbergen, Lars van Galen en de laatste winnaar, Dennis van den Beld.

Carrièreboost

Het winnen van een prestigieuze wedstrijd als de HANOS Gouden Koksmuts kan je carrière een enorme lift geven. Jonathan Zandbergen en Lars van Galen hadden de smaak te pakken en gingen voor de wereldwijde wedstrijd Prix de Tattinger en wonnen deze! Deze internationale erkenning is enorm belangrijk voor de Nederlandse gastronomie.

Zwarte brigade

Ook voor de zwarte brigade zien we steeds meer wedstrijden. Een mooi voorbeeld is de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs die georganiseerd wordt door de Gastronomische 4; Les Patrons Cuisiniers, Alliance Gastronomique, JRE en Fine Eastern Restaurants. Deze wedstrijd kent verschillende beoordelingsmomenten, bij zowel de deelnemer in het restaurant, als een praktijkproef die ieder jaar weer zeer uitdagend is. De grootste talenten nemen deel aan deze wedstrijd en hierdoor groeit ook het animo vanuit de zwarte brigade om deel te nemen aan wedstrijden.

Deelnemen aan een wedstrijd is bepaald geen eitje. Het vergt ambitie, toewijding en vooral veel tijd om te trainen. Trainen op tijd, trainen op (tafel) bereidingen, recepturen bedenken voor gerechten of wijn spijs combinaties, ga zo maar door.

De spanning van de black box

Veel wedstrijden kennen ook een verrassingselement, de zogenaamde ‘black box’. De deelnemers moeten de ingrediënten uit een black box gebruiken om zo aan de wedstrijd opdracht te voldoen. Vaak zitten hier bijzondere producten in die niet alledaags in de keuken of in het restaurant langskomen. Enkele jaren terug tijdens de finale van Future Talents moesten de deelnemers koken met een pieterman. Een klein maar venijnig visje met flinke stekels die ook nog eens giftig kunnen zijn. Onder toeziend oog van Juliën van Loo van Restaurant Parkheuvel** mochten de deelnemers dit pittige visje fileren.

Stress

Deelnemers worden op deze manier getriggerd om letterlijk out of the box te denken en roeien met de riemen die ze hebben, maar sommige deelnemers krijgen soms ook wel eens een black-out door de black box. Dit zijn de momenten waarbij ze zich snel moeten herpakken en weer terug in de focus moeten gaan.

Ook zien we steeds meer wedstrijden waarbij de zwarte en de witte brigade met elkaar samen moeten werken. Op basis van de black box komen er gerechten, maar ook pairings van wijn, thee of andere dranken op tafel bij de jury. Op deze manier komt de wedstrijd een stuk dichter bij de beleving die gasten hebben wanneer zij een restaurant bezoeken. Onder tijdsdruk en wedstrijdspanning komen er mooie combinaties naar voren, maar als een team niet voldoende tijd voor een wedstrijd met elkaar heeft doorgebracht kan dit ervoor zorgen dat de combinatie tussen drank en spijs volledig de plank misslaat. Dat is altijd jammer voor de deelnemers, maar vaak revancheren zij zich in een volgende wedstrijd!

Leermomenten

Iedere wedstrijd kent zijn leermomenten, het meest belangrijke leermoment voor velen is toch wel dat meedoen aan een wedstrijd echt wel wat anders is dan een servies draaien. Trainen is essentieel om goed te kunnen presteren tijdens een wedstrijd, zeker als je samen deelneemt moet je goed op elkaar ingespeeld zijn en de taken goed verdelen.

Het deelnemen aan een wedstrijd vergt inspanning, de deelnemers moeten leren om te gaan met stress, out of the box te denken en er helemaal voor te gaan. Deze skills helpen deelnemers om carrière te maken! Veel oud deelnemers vertellen dat deelnemen aan de wedstrijden hun echt een kick geeft waardoor ze nog ambitieuzer zijn in het werk maar ook in de wedstrijden.

Drive & passie

Als je het wil maken in de top moet je echt passie voor het vak hebben. Of dat koken, wijn, koffie of patisserie is, zonder te genieten van het vak kom je er niet. Dat inwendige vuurtje wordt door deelname aan wedstrijden alleen maar groter, beter worden en winnen! Continue jezelf blijven verbeteren en op zoek blijven gaan naar nieuwe dingen, daar kom je verder mee in je carrière en deelname aan wedstrijden geeft je jaarlijks een goed ijkpunt van waar je staat.

Naamsbekendheid

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om (vroeg) in beeld te komen bij potentiële werkgevers en leveranciers. Wedstrijden kennen de nodige PR in de bladen en op social media. Daardoor komen deelnemers ook meer in de picture bij werkgevers en leveranciers. De wereld is klein en wanneer men op zoek is naar nieuwe mensen komen degene die vers op het netvlies staan toch snel naar voren. Daarnaast krijgen de winnaars, en vaak de top 3 ook, de nodige aandacht na de wedstrijden op social media en in de overige media, waardoor ze ook in beeld komen bij mensen die niet bij de wedstrijd zijn geweest.

Gastronomisch Gilde

Het Gastronomisch Gilde is organisator van diverse wedstrijden zoals de HANOS Gouden Koksmuts (Nederlands Kampioenschap Koken), Nederlands Kampioenschap Leermeester – Leerling, de Groene Koksmuts (NK Plantaardig Koken), de Dobla Pastry Battle en de Minder Zout, meer Smaak Challenge. Daarnaast valt het Culinary Team The Netherlands, het culinair Oranje, ook onder het Gastronomisch Gilde.

Het Gastronomisch Gilde is het grootste professionele netwerk en expertisecentrum in de gastronomie in Nederland. Daarnaast is het Gastronomisch Gilde de enige internationale, door World Chefs erkende gastronomische vereniging in Nederland. Ons doel is het verbinden en ondersteunen van de witte en zwarte brigade. Dat doen we vanuit 4 verschillende vakgroepen. Zo kan iedereen die werkzaam is in de Nederlandse gastronomie zich laten inspireren door gelijkgestemden.

Samen met haar partners probeert het Gastronomisch Gilde de jeugd, maar ook de meer ervaren chefs, een podium te geven om hun carrière een boost te geven! Meer informatie en lidmaatschap www.gastronomischgilde.nl

Fotocredits: winnaars HANOS Gouden Koksmuts 2020, Dennis van den Beld, Hotel Restaurant het Roode Koper.

Overig nieuws