McDonald’s en Travis Scott of, iets dichterbij, Poké Perfect en Ron Blaauw: het zijn voorbeelden van succesvolle samenwerkingen die niet alleen zorgden voor betere naamsbekendheid, maar ook voor hogere verkoopcijfers en booming pr. En dat is heus niet alleen weggelegd voor grote corporates. Ook voor jou - met je gezellige buurtcafé, charmante restaurant of gezonde lunchroom - loopt ergens een perfecte match rond. Misschien wel dichterbij dan je denkt.
Hoewel samenwerkingen tussen merken of merken en personen niet nieuw zijn, nemen ze de laatste tien jaar wel een vlucht. Met de opkomst van social media is het nieuws snel uitgestuurd en een hype snel gecreëerd. Door co-branding bereik je nieuwe doelgroepen en verbind je die doelgroepen met je merk. Steeds vaker omarmen ondernemers de kracht van samenwerkingen en exclusieve lanceringen (product drops) voor een kortstondige hype waar iedereen beter van wordt.
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Branding. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
5 tips voor een succesvolle samenwerking
Niet alleen de retail gaat goed op co-branding, ook de horecabranche en aanverwanten weten elkaar te vinden, of juist partijen buiten het eigen vakgebied. Samenwerkingen met luxe winkels, reisorganisaties, fitnessexperts en festivals, ondernemers trekken alles uit de kast om samen unieke ervaringen te creëren en zo het verschil te maken. Oftewel: opvallen. Nieuwsgierig geworden? Zo vind jij jouw perfecte co-brand:
- Een goede buur
Begin klein of dichtbij. Kijk eens bij je in de straat of in de buurt. Welke ondernemingen zitten er nog meer? Wie vind jij persoonlijk interessant en waarom? Vraag je vervolgens af hoe een samenwerking eruit zou kunnen zien. Loop eens binnen bij die ene plantenwinkel of bierspeciaalzaak, of zoek iets groter en kijk naar de stad of regio waar je bent gevestigd. Een mooi voorbeeld komt uit Sydney, Australië, waar Icebergs Dining Room and Bar en bakkerij Sonoma elkaar vonden in het creëren van een kerst-panettone. De executive pastry chef en bakkers van Sonoma en Icebergs’ head chef en pastry chef werkten negen maanden nauw samen om de ultieme Italiaans-Australische panettone te maken met inheemse ingrediënten. Deze werd alleen in de periode voor kerst in een select aantal winkels verkocht en stond op de kaart van Icebergs Dining Room and Bar. - Op één lijn
Belangrijk bij het aangaan van een samenwerking is dat jullie bij elkaar passen. Dat beide ondernemingen dezelfde normen en waarden hanteren en dezelfde kernwaarden hebben. Het moet voor beide partijen interessant zijn om een co-branding op te zetten. Zo vonden een oostmediterraans restaurant en fast-casual pokébowlmerk elkaar als familiebedrijven met meerdere vestigingen. Uit de samenwerking kwam een nieuw gerecht voort: The Famous Falafel, een verse pokébowl met de beroemde falafel en hummus van het restaurant. De lancering haalde de pers en kwam met grote regelmaat terug op social media. - De doelgroep
Je co-brand-partner moet voldoen aan de aspiraties en wensen van jouw doelgroep. Dit betekent niet dat jullie doelgroepen precies hetzelfde moeten zijn, maar wel dat ze hetzelfde uit het leven willen halen en dezelfde eisen stellen aan een merk of onderneming. Zo ging Kimpton Hotel Vintage Seattle een samenwerking aan met PacWesty, een camperverhuurbedrijf in de Pacific Northwest. Samen stelden ze een reispakket samen, de ‘van-to-glam Seattle vacation package’. Eerst de omgeving verkennen met een van de volledig uitgeruste Volkswagenbusjes van PacWesty om daarna te relaxen in de luxe van het Kimpton. De promotiepagina linkte door naar een blog met allerlei leuke tips voor tijdens de roadtrip. Dichter bij huis is de samenwerking van Ticketswap met een seltzermerk een mooie. Door een festivalselfie te maken met een seltzer konden mensen 100 euro Ticketswap-tegoed winnen. Aan de samenwerking ging een geslaagde socialmediacampagne vooraf. - Samenwerken
Een samenwerking betekent dat je het samen doet. Zoek dus naar ondernemers die echt kunnen fungeren als een partner zodat jullie samen die grote hoogtes kunnen bereiken. Gelijkwaardigheid en inzet van beide kanten is ontzettend belangrijk. Zo ontwikkelde culinair ondernemer en sterrenchef Ron Blaauw samen met het eerdergenoemde pokébowlmerk drie warme, Indonesisch geïnspireerde bowls met rendang, tempeh en tempura shrimp. Het bleek een gouden greep. Een ander succes is die van een ginmerk, Marley Spoon en de bekende culinair journalist en recensent Matt Preston. Samen creëerden ze twee speciale dinerboxen waar alles in zat voor een heerlijk driegangenmenu, inclusief gin-cocktails. - Durf anders te zijn
De beste samenwerkingen zijn vaak de samenwerkingen die consumenten een unieke ervaring bieden. Hiervoor moet je buiten de begaande paden durven te gaan, anders durven te zijn. Iets doen wat misschien niet zo vanzelfsprekend is. Hummus-ijs lanceren bijvoorbeeld, zoals restaurant NENI Amsterdam en gelateria Miuz deden. De ijsmeester van de gelateria en de chef van het restaurant creëerden samen een gelato van hummus die verkrijgbaar was in de winkel van Miuz en bij NENI werd geserveerd in een dessert. Ondanks dat ijs en hummus normaal gesproken niet in een adem worden genoemd, was dit initiatief een groot succes. Risico’s betalen zich meestal uit in publiciteit en nieuwe gasten. Dat moet hotel Hilton London Bankside ook hebben gedacht toen ze designstudio Bompas & Parr vroegen om een vegan suite in te richten. De kamer was compleet vegan friendly, van het meubilair tot de gordijnen en het beddengoed.
Een co-branding of samenwerking gaat samen met meer naamsbekendheid, cross-selling en pr. Het liefst alle drie, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Begin dus klein en hou het ook leuk voor jezelf. Samenwerkingen verhogen je creativiteit en ambities. Wil je gelijk all-in? Ga dan een samenwerking aan met celebrity’s. Zo lanceerde McDonald’s de Travis Scott Meal samen met de muzikant. De samenwerking was zo succesvol dat menig McDonald’s te maken kreeg met producttekorten.
Over Katja Brokke
Katja Brokke is senior copywriter en Head of Brandchef, een merkbureau dat vette logo’s, fijne huisstijlen en lekkere copy creëert voor restaurants, hotels, bars, drank- en foodconcepten.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.