De winnaars van de eerste editie Restaurant Awards 2015 zijn zojuist bekend gemaakt. In elf uiteenlopende categorieën hebben de vijfhonderd beste chefs
van Nederland een stem mogen uitbrengen op hun favoriete restaurants. De Librije*** (Zwolle) heeft twee awards verdiend en is hiermee betiteld tot ÂHet Beste Restaurant van Nederland en het ÂHet Beste Biologische Restaurant van NederlandÂ. Alhoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.
*Verborgen parels*
Als enige niet-ster onder de genomineerden, is C.E.O. Baas van het Vlees een opvallende winnaar in de categorie ÂBeste Vlees RestaurantÂ. Met de klassiekers côte de boeuf, entrecote en ossenhaas gaat deze Rotterdamse Âvleeskantine terug naar de eenvoud, maar dan op het hoogste niveau en met de beste ingrediënten. Ook restaurant Mario Uva (Wijdewormer), weet zonder Michelinster menig collega-chef het water in de mond doen lopen. Het ÂBeste Italiaanse Restaurant krijgt waardering voor haar klassieke familie recepten en vers geïmporteerde Italiaanse producten.
*Erkenning van collegaÂs*
De prestigieuze vakprijs betekent veel voor de restaurants. LibrijeÂs Zusje** (Amsterdam) heeft de award voor ÂBeste Nieuwkomer mogen ontvangen. Topchef Sidney Schutte vertelt: ÂDeze erkenning  en wel van collegaÂs  is veel waardÂ. Omdat ook awards voor categorieën als ÂBeste Romantische Restaurant (Chateau Neercanne*, Maastricht), ÂBeste Groente Restaurant (Niven*, Rijswijk), ÂBeste prijs/kwaliteit restaurant (Restaurant Amarone*, Rotterdam) en ÂBeste Aziatische Restaurant (Han Ting Cuisine*, Den Haag) worden uitgereikt, krijgen restaurants die normaal gesproken niet zo in de schijnwerpers staan ook hoogstaande waardering. Harrie Baas (Restaurant Amarone*) stelt: ÂDÃt is wat wij belangrijk vinden. Eindelijk erkenningÂ.
*Vis & Wijn in Zeeland*
Zeeland is goed vertegenwoordigd in de eerste editie van de Restaurant Awards en ontpopt zich hiermee tot groeiende culinaire provincie. De twee Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang** (Hoofdplaat) en Interscaldis** (Kruiningen) hebben respectievelijk de awards voor het ÂBeste Vis Restaurant en het ÂBeste Wijnrestaurant gewonnen. Sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang staat erom bekend graag te bereiden met zeewater en verse Zeeuwse producten. De sommelier van het team Inter Scaldes werd vorig jaar door GaultMillau uitgeroepen tot grootste talent.
De Librije Beste Restaurant van Nederland
27 januari 2015