Op 21, 22 en 23 april zijn de chefs Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah, oprichters van restaurant Locavore op Bali, te gast bij RIJKS. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat Locavore over lokaal eten. Van rauwe Balinese abalone tot Sumbawa oesters. Samen met Joris Bijdendijk wordt een speciaal lunch- en dinermenu gecreëerd en geserveerd tijdens het driedaagse evenementen: RIJKS X Locavore.
De Nederlander Eelke PLasmeijer begon zijn carrière in de keuken op 14-jarige leeftijd. Het echte koken leerde hij bij het toenmalige twee-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan het zijn mentor in Jakarta in 2008 werd hij overgehaald de positie van Head Chef over te nemen in een lokaal restaurant. Meteen ontstond er een klik met Ray Adriansyah die daar als sous-chef aan de slag ging. Al snel verhuisden ze samen naar Bali waar ze uiteindelijke de keuken van Alila in Ubud onder hun hoede namen.
Passie
De Passie voor het koken met duurzaam geproduceerde en lokale ingrediënten deed Eelke en Ray besluiten het concept naar het volgende niveau te brengen. Samen met restaurant manager Adi Karmayasa werd Locavore gestart. In 2016 werd Locavore uitgeroepen tot 'Best Restaurant in Indonesia'. Dit jaar staat het op de 49ste plek van de 'S. Pellegrino & Acqua Panna lijst van Asia's 50 best Restaurants'.
Locavore's menukaart beschrijft de herkomst van alle ingrediënten. Van de gember uit de restaurant moestuin tot de gepekelde zeewier uit Lombok en het rundvlees van Java. een andere groentenbron is 'Owen's garden', een nabijgelegen boerderij van een Engelsman in Centraal-Bali.
Gastchefs
RIJKS nodigt een aantal keren per jaar internationaal vermaarde gastchefs uit. Sinds de opening van het museumrestaurant in 2014 verwelkomde RIJKS onder andere Margot Janse (The Tasting Room/Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central in Lima, Peru) en Fergus Henderson (St. John, Londen). Rijks werd onlangs beloond met een michelinster.
Foto van links naar rechts: Ray Adriansyah, Adi Karmayasa en Eelke Plasmeijer