In 2011 sloot topchef Ferran Adrià de deuren van zijn grote liefde El Bulli. Terwijl het restaurant op volle toeren draaide, het vijf keer tot het beste restaurant van de wereld werd verkozen en het twee miljoen reserveringen per jaar kreeg, kon de grootmeester het niet meer opbrengen om zijn liefde, passie en creativiteit terug te laten komen in zijn gerechten. Hij sloot het beste restaurant ter wereld.
Nu 8 jaar later heeft Adrià bekend gemaakt dat El Bulli terugkeert. Niet als restaurant maar als kenniscentrum. In hetzelfde pand waar El Bulli zijn hoogtijdagen vierde, in het Catalaanse stadje Roses, opent nog dit jaar El Bulli1846. Het nieuwe El Bulli wordt een museum van culinaire innovatie en zal ook een laboratorium herbergen. Geïnteresseerden zullen vanaf februari 2020 een bezoekje aan het voormalige restaurant kunnen boeken. Een gids zal je er rondleiden. Professionele chefs zullen er op hun beurt in het labo aan de slag kunnen gaan.
Kennis delen
"Ik wil al mijn kennis delen met de nieuwe generatie koks, maar omdat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding, verspreiden we de informatie op deze manier", zegt hij in een interview met de Spaanse krant Cinco Días. 1846 verwijst naar het geboortejaar van een van de grootste chefs die ooit heeft geleefd: Auguste Escoffier