Euro-Toques komt met een geheel nieuw programma tijdens Gastvrij Rotterdam

Auteur: Redactie
Events 3 juli 2024
Euro-Toques komt met een geheel nieuw programma tijdens Gastvrij Rotterdam

Dit jaar zal Euro-Toques Nederland met een geheel nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden komen tijdens Gastvrij Rotterdam 2024. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie. Er is daarom gekozen voor een compactere wedstrijdarena (twee keukens naast elkaar) waar de deelnemers hun, in eigen keuken voorbereide, gerechten aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken en ingrediënten.

De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd wordt van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrijgelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury, ieder team maakt een dertigtal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt dit onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury om tot een prijsuitreiking te komen. 

Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2024
Maandag 23 september 11.00 – 16.00 uur ETN-kookpodium Hal 4

Euro-Toques Nederland restaurants werken ambachtelijk, maken alle gerechten in eigen keuken en werken alleen met pure, natuurzuivere kwaliteitsproducten van het seizoen en van heel dichtbij. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Geen onnodige foodmiles en no-waste! Een zestal teams bereiden van eigen duurzame seizoens- en streekproducten een driegangenmenu voor in eigen keuken. Het menu wordt op het Euro-Toques Nederland Kookpodium afgemaakt en gedemonstreerd. Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn Hospitality en wijn-spijs combinaties van groot belang. Daarom worden er ook bijpassende dranken geschonken die toegelicht worden door gastheer of gastvrouw. Chef en gezel werken met eigen ingrediënten uit de streek en van het seizoen. De gerechten in de ETN-demokeuken bereid, gepresenteerd, gedemonstreerd en verantwoord naar publiek en jury. Het doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere en eerlijke ingrediënten. 

“Minder Zout, Meer Smaak Award”
Dinsdag 24 september 11.00 – 16.00 uur ETN-kookpodium Hal 4

Met Smaakmakers wil de Nierstichting samen met restauranteigenaren, chefs en koks in opleiding en smaakpartners de gewoonte van te veel zoutgebruik in de professionele keuken en in de voedingsindustrie in het algemeen doorbreken. En dat is belangrijk omdat té veel zout eten slecht is voor je nieren. Inmiddels hebben ruim 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. Door bewust te kiezen voor pure smaken, andere kruiden en bereidingen willen ze iedereen laten ervaren dat minder zout zelfs méér smaak oplevert!

Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. Dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Tijdens deze wedstrijd koken chef en jong talent uit eigen keuken een driegangenmenu voor een vakjury van vier. Dit driegangenmenu mag in totaal maximaal twee gram zout bevatten. Daarnaast streeft het team naar gezond koken volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het team maakt daarnaast een dertigtal amusehapjes voor het publiek (publieksstem). In samenspraak met moderator Edwin Loos wordt het publiek geïnspireerd zoutbewust te koken. Nierstichting zal flyers verzorgen met recepturen, tips & tricks ter inspiratie.

Jonge Keukenhelden met Het Glazen Kalf
Woensdag 25 september 2024 11.00 – 16.00 uur ETN-kookpodium hal 4

Jonge talenten uit de keuken van aangesloten Euro-Toques restaurants gaan met elkaar de strijd aan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Al in 1986 riep drie sterren chef Paul Bocuse koks op een dam te werpen tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel. De chefs en restaurants die zich aansluiten bij de kernwaarden van Euro-Toques en werken volgens de Code van Eer mogen lid worden. In deze Code van Eer staat opgenomen dat de leden (H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Euro-Toques Nederland en VanDrie Group.

De opdracht is dat de jonge talenten reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Er zal een driegangendiner van natuurzuivere ingrediënten voorbereidt worden met ingrediënten uit eigen streek en aansluitend bij het seizoen. De deelnemer kiest een recept uit de “Escoffier” om in het menu te verwerken. Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer afgemaakt worden. Tijdens de presentatie van de gerechten wordt er vertelt over de keuze van de producten en de gebruikte bereidingstechnieken. Tenminste één van de drie gangen moet kalfsvlees bevatten. Dat kan zijn: longhaas, lever, zwezerik, sukade, nek, staart, schenkel, tong, wang, hersentjes. Hiermee wordt een voor- of hoofdgerecht met twee technieken bereidt voor de vakjury. Dit onderdeel zal apart beoordeeld worden waarna de winnaar van Het Glazen Kalf 2024 wordt gekozen. De totaalbeoordeling zal de prijswinnaar van de "Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” bekend maken. Deze jonge keukenheld ontvangt een beurs van 500,00 euro ter beschikking voor een stage in het buitenland bij één van de aangesloten Euro-Toques Internationaal restaurants. 

 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

 

Overig nieuws