Dit jaar viert Restaurant Vesters in Nijmegen haar twintigjarig bestaan. Vesters staat in de verre omtrek bekend om zijn verfijnde keuken en warme gastvrijheid. Wat in 2005 begon als een ambitieus idee van chef patron Jeroen Vesters, met al snel partner Nikolien als gastvrouw - sommelier, is in korte tijd uitgegroeid tot een culinaire ontmoetingsplek waar traditie en vernieuwing samenkomen.
Jeroen leert het ambacht onder andere in de klassieke keuken van Toine Hermsen**. Wat hem bij is gebleven is de bijna verslavende druk tijdens de doorgifte jezelf te bewijzen en de behoefte steeds nog beter te worden met doel de gast in de watten te leggen. Tot twintig jaar geleden de drang ontstond naar eigen verantwoordelijkheid in de keuken en naar de mensen om je heen. In zijn keuken eert hij lokale producten, biologische en seizoens- producten met een maandelijks wisselend menu. Het streven naar kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid blijft de rode draad.
Viering van twintig jaar
Dit jubileum viert Vesters vanzelfsprekend met het ‘Menu De Fête’ met twaalf klassiekers van twintig jaar Vesters. Een pad vol smaken en herinneringen. Zo ontwikkelde Jeroen, die ooit zijn culinaire carrière begon bij de plaatselijke bakker, zijn eigen zuurdesembrood en start het menu met Gougères, hartige kaassoesjes met komijn. In het menu Pekelharing met crème-fraîche en augurkgelei, Snoekbaars met zuurkool en dille, Schorseneer met shiitake, miso, pinda en grapefruit en het Taartje van chocolade met vijgensorbet en zoethout. Steeds verrassende smaakcombinaties, een spel van structuren en pure kwaliteitsingrediënten. Eten bij Vesters is steeds een culinair feest.
De nieuwe standaard bij Vesters berust op vier pijlers
Maar bij Vesters gaat het om meer dan eten. Het gaat om eten, drinken, wijn, gastvrijheid en de gasten. Speciaal voor het jubileum ontwikkelden Jeroen en Nikolien ‘Sprekend Vesters’: vier gesprekskaarten met praatvragen over twee decennia, vier pijlers, één ervaring.
De toekomst
Jeroen en Nikolien hebben hun positie in de culinaire wereld al ruim verdiend. Natuurlijk is vermelding in de gidsen nog steeds van groot belang maar de persoonlijke balans met eigen team en de gasten staat voor hen op nummer één. Ze kijken niet verder vooruit dan vijf jaar waarbij de focus ligt op hoe het fysiek zware werk vol te houden zonder zelf de hele dag achter de kachel te staan.
De focus ligt nu op het opleiden van jonge mensen en het runnen van restaurant Vesters en wijnbar Buskens. “Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen en steun van onze gasten, leveranciers en personeelsleden door de jaren heen. Dit jubileum is niet alleen een mijlpaal voor ons team, maar ook een ode aan de verbindende kracht van ons restaurant.”
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.