De restaurants Elea (Den Haag), Inter Scaldes (Kruiningen) en Lars (Amsterdam) zijn vanaf 1 januari 2026 lid van de Alliance Gastronomique. Tijdens de jaarvergadering op maandag 1 december, gehouden in restaurant Flore, Hotel De l’Europe in Amsterdam, zijn de nieuwe leden met trots ingewijd in de Alliance.
Vanaf 2026 zullen zij het kenmerkende schild van de Alliance Gastronomique aan hun gevel dragen. Met de toetreding van deze restaurants groeit de Alliance naar een totaal van 42 leden. Onder leiding van voorzitter Bob Bron hebben alle Alliance leden genoten van een verassende, culinaire en feestelijke avond en zijn alle nieuwe leden hartelijk verwelkomd binnen het (oudste) langst bestaande culinaire samenwerkingsverband binnen Europa.
Over de nieuwe leden
Elea
Restaurant Elea is opgericht door chef-kok Takis Panagakis en gastvrouw Bibi Kuyp. Elea, wat Oud-Grieks voor olijf is, is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Dit sluit naadloos aan bij de moderne en innovatieve kookstijl van Takis. De chef-kok kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken met bijzondere gerechten met subtiele Griekse invloeden.
Inter Scaldes
Inter Scaldes, wat Latijn is voor tussen de Scheldes, ligt in de polders van Zeeland, tussen de Ooster- en Westerschelde. De provincie en haar wateren vormen het hart van het restaurant. Sinds de heropening in 2024 behaalde chef Jeroen Achtien binnen een jaar in één keer twee Michelinsterren. Voor Inter Scaldes draait high cuisine om verfijnde balans. Om het vinden van harmonie, met fermentatie als extra uitdaging om ingrediënten in vernieuwde en gedurfde vorm samen te brengen.
Lars
Lars Amsterdam, opgericht in 2018 door chef Lars Scharp en Floor Wiggers, is een fine dining restaurant in de Houthavens, bekroond met een Michelinster sinds 2022. De keuken combineert de Franse technieken met Aziatische invloeden samen in drie verschillende menu’s: het Green-menu, het Experience-menu en het Exclusive-menu. Op het dak tegenover het restaurant ligt een 400 m² stadstuin, welke sinds 2023 een duurzame bron van inspiratie én ingrediënten voor het seizoensgebonden Green-menu is.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.