Gouden medaillewinnaars mboRijnland naar EuroSkills in Polen

Auteur: Redactie
Awards Events 31 mei 2023
Gouden medaillewinnaars mboRijnland naar EuroSkills in Polen Patissier Jorn Nieuwenhuis (21)

Vanuit mboRijnland vertegenwoordigen maar liefst drie gouden medaillewinnaars Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt TeamNL het in Polen op tegen studenten uit heel Europa.

De komende maanden trainen Jorn Nieuwenhuis (patissier), Laura van Oort (gastvrouw) en Olivia van Leeuwen (schoonheidsspecialist) minimaal 280 uur. Om zich optimaal voor te bereiden gebeurt dit onder begeleiding van een trainer vanuit school en een expert van WorldSkills Netherlands. Jorn, Laura en Olivia wonnen eind maart goud tijdens de finales van het NK voor beste vakman/vakvrouw.

Laura van Oort (20): “Ik had niet verwacht dat ik Skills zou winnen. Natuurlijk ga ik ook voor een podiumplaats in Gdańsk.” De komende maanden traint ze haar skills voor fine dining, bistro, servetten vouwen, cocktails en nog veel meer samen met Nick Verhoeven, haar trainer van mboRijnland en Anne Spruijt, eigenaresse van De Burgemeester*.

Dit sterrenrestaurant in Linschoten heeft al tien jaar een Michelinster. Sinds kort werkt Laura daar drie dagen in de week om alle kneepjes van het horecavak te leren en zich optimaal voor te bereiden voor EuroSkills.

Jorn Nieuwenhuis (21) was een van de elf genomineerden voor de Best of Excellence Award van WorldSkills. Deze award werd uitgereikt tijdens het ‘Dit is mbo Ambassadeursgala 2023’ op 15 mei. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun wedstrijd en in vergelijking met de scores in de andere vakfinales, waren genomineerd. Een enorme eer voor Jorn. “Eerst goud tijdens Skills The Finals en ook nog genomineerd voor de Best of Excellence Award, het kan niet op! Ik vind het niet erg dat ik niet heb gewonnen, dit was al een enorme eer en erkenning. Ik ben nu gefocust op EuroSkills in september”, aldus Jorn.

Jorn is speciaal verhuisd vanuit Twente om de opleiding Patissier bij mboRijnland in Gouda te volgen. Hij werkt vier dagen in de week bij hofleverancier Jarreau in Den Haag, een dag in de week gaat hij naar school in Gouda.

Gouden medaille

In totaal bestaat TeamNL uit 22 mbo-studenten die allemaal goud behaalden in hun vakgebied tijdens de finalewedstrijden Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatsten Jorn, Laura en Olivia zich voor de landelijke finalewedstrijden die op 23 en 24 maart plaatsvonden in RAI Amsterdam. Hier bewezen zij over veel talent te beschikken en wonnen zij goud.  

In Polen strijden in totaal 600 deelnemers uit 32 landen om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. De organisatie in Gdańsk verwacht zo’n honderdduizend bezoekers. mboRijnland heeft als enige mbo-instelling drie vertegenwoordigers in Gdańsk.

 

Fotografie: Isabelle Damen (mboRijnland)

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws