Nacho’s zijn niet meer weg te denken van de menukaarten van Nederlandse horecazaken, want gasten zijn dol op het smaakvolle deelgerecht. Om te ontdekken welke chef de allerlekkerste loaded nachos bereidt, organiseerde Santa Maria voor de derde keer de ‘Nacho Top 10’ en gingen ze op zoek naar de beste nacho’s van Nederland. En de winnaar is bekendgemaakt: het Groningse restaurant News Cafe mag een jaar de trotse titel ‘Beste Nacho’s van Nederland’ dragen.
De nacho’s die chef Robert Elstrodt bedacht voor News Cafe vielen op door de originele presentatie en de rijke smaak. De jury prijst vooral de kruidige zelfgemaakte pulled pork, de knapperige nacho’s en de tweelaagse opbouw, waardoor de toppings over het hele gerecht zijn verdeeld. “Ik weet dat we goede nacho’s serveren, maar het is onwijs leuk en fijn om het zo bevestigd te krijgen”, reageert Elstrodt. “Hopelijk komen veel mensen de Beste Nacho’s van Nederland proeven.”
Bezoek van een foodfluencer
De winnende nacho’s pulled chicken bestaan uit tortilla chips met chilismaak, geraspte cheddar en jonge kaas, rode ui, tomaat, jalapeno en pulled chicken. Het gerecht wordt afgemaakt met crème fraîche en een rokerige barbecuesaus, de guacamole en chunky salsa worden apart geserveerd. Voor die receptuur krijgt News Cafe de titel Beste Nacho’s van Nederland, maar ook een royaal prijzenpakket en een bezoek van een foodfluencer met tienduizenden volgers op social media. Die komt de nacho’s proeven en deelt de bevindingen in een toffe video met diens online publiek.
Boca Grande uit Eindhoven op plek twee
Alle restaurants en cafés met nacho’s op hun menu konden zich inschrijven voor de wedstrijd van Santa Maria. De afgelopen maanden proefden professionele mystery guests nacho’s door heel Nederland en beoordeelden de gerechten op smaak, originaliteit en presentatie. De tweede prijs kenden ze toe aan de Boca Grande Nacho's van het Eindhovense restaurant Boca Grande: wederom nacho’s met pulled chicken, vier kazen, zelfgemaakte guacamole, zure room, een frisse chimichurri, Sweet Boca Saus en gefrituurde uitjes. “Onze eigen saus is een grote kracht achter het succes van deze nacho’s”, vertelt chef en restauranteigenaar Tim van der Linden. “Het recept houden we geheim, maar ik kan wel verklappen dat er 21 ingrediënten in zitten."
Amsterdams café Schinkelhaven in top 3
Het Amsterdamse Café Schinkelhaven completeert de top drie vanwege de rijkbelegde nacho’s vol verse ingrediënten. “Als je om drie uur met één schaal over het terras loopt, gaan meteen meer mensen de loaded nachos bestellen, want ze ruiken heel lekker”, vertelt Marilyn Heil, de eigenaresse van het eetcafé tegenover het Vondelpark. De nacho's uit de oven bestaan uit knapperige nachochips met kaas, tomaat, maïs, paprika, rode ui, jalapeños, zure room, guacamole en salsa.