Een echte zomer is de zomer van 2021 voor de horeca niet geweest. Terrasinkomsten bleven vanwege het matige weer achter. September is de maand van 'Indian Summer', nog relatief hoge temperaturen, laagstaande zon, de start van het wildseizoen en bockbieren. In dit artikel lees je hoe je als horecaondernemer meer uit je herfstterras kunt halen.
Traditioneel gezien ruimen veel horecaondernemers in september de terrassen op om het weer in het voorjaar van stal te halen. Tijden zien er anders uit. Nu ook de Amsterdamse afdeling van de VVD het stadsbestuur heeft opgeroepen om de grote terrassen in de stad ook in de winter te moge laten staan, is het zaak vooruit te kijken op kansen. Niet alleen in Amsterdam is er de oproep om de terrassen het hele jaar door open te mogen houden.
Eerder schreven we over verschillende vergunningen die nodig zijn om een terras te mogen houden. Iedere gemeente heeft daarin zijn eigen beleid. De gemeente zal de keuze om wel of geen vergunning te verlengen bijvoorbeeld laten afhangen van de impact die een terras op een bepaalde locatie kan hebben. Informeer bij de eigen gemeente welke voorwaarden het houden van een (herfst)terras in de horeca heeft.
Facetten
Terug naar de extra omzetmogelijkheden die een terras kan bieden. Het herfst- en winterterras is in Nederland een relatief nieuwe fenomenen sinds het coronavirus de horeca flink door elkaar heeft geschud. De routing van het terras, de afstand tussen de tafels, de plaatsing van een eventuele debrasseertafel op een logische plek, de aankleding van het terras en ‘signing’… Het zijn facetten waar je als horecaondernemer rekening mee moet houden. Net zoals praktische oplossingen als het verstevigen van de parasols en de plaatsing van je (elektrische) kachels.
De afstand van de keuken en de bar naar het terras moet zo kort mogelijk zijn, en hoewel het onmogelijk is - of er moet verbouwd worden – om dit aan te passen, kan het raadzaam zijn een extra bar op het terras te ontwikkelen, mits de ruimte dit toestaat. De bar kan worden ingezet als punt waar dranken worden uitgeserveerd of kan dienst doen als debrasseertafel. Het personeelstekort is nijpend. De ‘wijklopers’ hoeven zo niet de meters tussen de keuken en het terras te maken. Debrasseren gebeurt op een onopvallende plek op het terras. De zogeheten ‘runners’ lopen tussen de debrasseertafel en de keuken de vuile vaat weg. Vanuit de keuken richting het terras lopen zij de borden weg.
Kachels
De herfst vraagt om een ander terras dan de zomer. Hoewel de zomer de afgelopen jaren verlengd werd tot ver in september Is het in de regel uiteraard kouder dan in de zomer. Kleedjes en kachels zorgen ervoor dat je gasten het aangenaam warm houden, langer blijven zitten en dus meer spenderen. Zijn er kachels op het terras? Zorg ervoor dat ze goed zichtbaar zijn vanaf de straatkant. De aanwezigheid van een kachel kan een gast net doen overtuigen om wel plaats te nemen als de temperatuur het misschien net niet toelaat. Krijtborden of een andere vorm van ‘signing’ aanwezig? Zet het in. Houd echter wel rekening met het duurzaamheidaspect, zowel voor jou als voor de gast. Laat kachels niet onnodig branden. Slecht voor de portemonnee en een potentiële afknapper voor de gast die energie onnodig de openlucht in ziet worden geblazen.
Mensen zitten voornamelijk graag nog zo lang mogelijk buiten. Vanwege de frisse lucht, maar ook nog vanwege de angst om dichtgepakt op elkaar binnen te zitten waar het coronavirus sneller om zich heen kan grijpen. Leg kleedjes over de rugleuning van de stoel zodat zichtbaar is dat mensen zich kunnen verwarmen op jouw terras. Sfeerhaarden over terras aansteken creëert extra sfeer die de gasten naar jouw terras doen laten komen.
De herfst laat zich op culinair vlak kenmerken door het wildseizoen en bockbieren. ‘Warme’ gerechten met prachtige bieren. Kondig zaken ruim van te voren aan. Ga je over een aantal weken de bierkaart aanpassen? Laat het weten. Begint het wildseizoen bij jou al eind september? Laat het weten. Vertel, deel en communiceer. Dat doen jouw gasten ook en zo gaat het vuurtje lopen. Ga met leveranciers in gesprek welke bockbieren ze kunnen leveren en organiseer een proeverij.
Parasol
Praktische zaken als het regelen van de juiste vergunningen is uiteraard stap 1, maar vergeet ook niet praktische zaken op het terras te regelen. De wind waait harder in de herfst dan in de zomer. Zorg dat parasols goed verstevigd in de sokkel staan en dat objecten die door de wind gevangen zouden kunnen worden uit de wind worden gehouden. Zo zit jouw gast nog ver in november veilig en warm te genieten van een amberkleurig bockbier en verleng jij als horecaondernemer het terrasseizoen.
Weten welke omzetkansen de herfst nog meer heeft? Download hier de Horeca Kansen & Omzet Kalender.