Steenoven De Olifant is een rijksmonument met een rijke historie. De oven waarin eens de befaamde IJsselstenen werden gebakken, is nu een voorhof wat bereikbaar is via een poortje. Hieromheen is in de zeventiger jaren een monumentale villa verrezen, ontworpen door architect Gunnar Daan. Het riante woonhuis werd in de stijl van de houten turfschuren gebouwd.
Het terrein van de oude steenfabriek, de steenplaats werd een parkachtige tuin met schuren vormt nu Leefgoed de Olifant. Het erfgoed en haar terrein met opstallen zijn geheel verbouwd tot vergader- en evenementenlocaties (De Hut, De Beer, De Kas, De Plaets en De Weide) en fine dining restaurant De Koningin. Alles duurzaam gebouwd met prachtige vergezichten over het slagenlandschap van de Hollandse polder.
Duurzame bedrijfsvoering
Doel van Leefgoed De Olifant BV, met in de directie Hans Heesterbeek, is het terrein en de gebouwen te delen en open te stellen voor de gasten. De nadruk ligt volledig op het uitdragen van het gastvrijheidsconcept met een duurzaam team van medewerkers. Er worden ook culturele activiteiten en Leefgoed Buitendagen georganiseerd voor het onderhoud van het terrein en het oogsten van groenten en fruit uit eigen tuinen en boomgaard.
Chef Tim Conijnenberg
Chef Tim Conijnenberg en zijn jonge, talentvolle en ambitieuze keukenteam nodigen je uit om de kunst van fine dining te ervaren. De keuken is gebaseerd op de klassieke technieken van de Franse Keuken met uitstapjes naar de wereldkeuken. Maandelijks wordt de gast verrast met een nieuwe menukaart aangepast aan de ingrediënten van het seizoen en het aanbod van moestuin en boomgaard. Hierbij komen smaak, presentatie en creativiteit samen om de zintuigen te betoveren. De oogstrelende gerechten worden perfect gecombineerd met exclusieve wijnen en Champagne Courtier.
Chef Tim heeft tijdens en na zijn opleiding aan de Cas Spijkers Academie culinaire ervaring opgedaan bij bedrijven als De Blauwe Hoed*, Goesting, Figi en De Overkant ( eigen restaurant) . Sinds een aantal jaren werkt hij als chef bij Restaurant De Koningin. Alle gerechten worden in eigen keuken gemaakt van lokale- en seizoenspoducten en producten uit eigen moestuin en boomgaard. Naast een maandelijks wisselend 4 of 5 gangen menu met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding staan er veel thema avonden op de agenda zoals wijn-spijs diner, bier-spijsdiner, rosé & bites, champagne & oesterproeverij. Zelfs Kerst 2025 staat al aangekondigd. Een veelbelovende vergader- en evenementenlocatie met een prachtig restaurant. De rust en de ruimte, gecombineerd met kwaliteit, maakt Leefgoed De Olifant tot een stukje puur leefgenot in de toch al zo drukke Randstad. Restaurant de Koningin in de oude wagenschuur is een sfeervol restaurant, waar je in alle rust kunt genieten van heerlijke fine dining gerechten en bijpassende drankjes.
Dineren bij De Koningin
Het menu wissselt maandelijks. Na een mooi glas Champagne Courtier start het menu vandaag met een smakelijke en verrassende knipoog naar de Cesar salad. Deze bestaat uit een tartelette op basis van croutons met een mousse van poisson en Parmezaanse kaas, daarop fijne little gem aangemaakt met een mirin vinaigrette en geschaafd – gepekeld eidooier. Daarbij een quenelle ijs van Szechuan button op een crumble van rookamandel en houtskool als garni . Verfrissend en verfijnd. Bij het voorgerecht schenkt de gastvrouw een glas Chardonnay Barrica Bodega Pio del Ramo. Een pure Chardonnay met houtrijping. Complex, fris en een lange afdronk. Frisse appel, ananas en witte bloemen met tonen van noten, toast en amandel. Een smaakvolle begeleiding van het voorgerecht wat volgt. Kalfstartaar met een crèmeux van augurk, een gel van pittige tomaat met krokante kletskopjes van sesam en mosterdblad, en een vinaigrette van rode kool met micro tijm takjes.
Een lust voor smaakpapillen en niet te vergeten het oog. Bij het hoofdgerecht een mooi glas Pint Noir Gianni Tessari 2022 Veneto. Deze wijn heeft een kersenrode kleur, aroma’s van wild rood fruit en tonen van cacao met een medium structuur, zacht. Lichte tannines, een grote mineraliteit en perfect in balans met het hoofdgerecht van lam . Sousvide gegaarde lamsfilet met een pie-tee bakje op basis van kerrie met daarin een stoof van lamsschouder gegaard in cranberry en tijm, 3 crèmes van paarse wortel, sperziebonen en knolselderij ,een schuim van hooi en een balletje geitenkaas gedipt in bieslook en melk gelei. We sluiten af met een fris dessert wat bestaat uit een parfait van Gold Chocolade, groene appel, sumak, saffraan en filo.
Euro-Toques Nederland
Samenvattend is het bij restaurant de Koningin goed toeven. Er is sprake van een duurzame bedrijfsvoering wat o.a. doorgetrokken wordt naar de bouw van de panden, het verkrijgen van seizoensgebonden ingrediënten uit moestuin en fruit- en noten boomgaard en ook naar de relatie met eigen team en de gast. Alle gerechten worden op ambachtelijke wijze huisgemaakt en wisselen met de seizoenen of zelfs maandelijks. Chef Tim en zijn brigade gaan creatief en verrassend om met ingrediënten en smaken. Deze werkwijze is geheel volgens de kernwaarden van Euro-Toques Nederland en wij verwelkomen restaurant De Koningin en Leefgoed De Olifant dan ook van harte welkom bij de vereniging. Een absolute aanrader wil je de drukte van de Randstad ontvluchten en lekker tot rust komen in deze weidse omgeving.
Bron tekst + beeld: Yolande Vesters, Euro-Toques