In de zesdelige documentaireserie De Opvolging van Omroep MAX worden de eigenaren van restaurant De Librije gevolgd. Het restaurant, opgebouwd door Jonnie en Thérèse Boer, heeft al twintig jaar de zeldzame onderscheiding van drie Michelinsterren. Maar de nieuwe generatie klopt aan de deur: kinderen Jimmie en Isabelle en chef Nelson Tanate zijn sinds kort mede-eigenaar.
Jonnie, Thérèse, Isabelle, Jimmie en Nelson worden een jaar lang in deze fase van de opvolging gevolgd. De Opvolging is te zien vanaf zondag 16 februari om 19.40 uur bij MAX op NPO 2.
Jonnie en Thérèse Boer zijn de gezichten van het restaurant. Hij chef in de keuken, zij gastvrouw en sommelier. Na jaren keihard werken willen ze langzaamaan minderen en wat vaker genieten op hun geliefde Bonaire. Kinderen Jimmie en Isabelle kochten zich ruim een jaar geleden in in het bedrijf, net als Nelson Tanate, die de dagelijkse leiding heeft in de keuken. Jonnie, Thérèse, Isabelle, Jimmie en Nelson worden een jaar lang gevolgd tijdens deze fase van de opvolging.
Op Bonaire doet dochter Isabelle ervaring op bij hun restaurant daar en worstelt met de vraag of ze nog wel naar Zwolle wil komen. In Bangkok loopt Jimmie stage en zoekt hij naar meer zelfstandigheid. Nelson heeft het koken van zijn Molukse tante geleerd en zet alles op alles om aan de top te blijven. De eerste vijf afleveringen worden verteld vanuit het perspectief van één van de vijf hoofdpersonen. In de zesde aflevering komt alles samen en wordt duidelijk hoe de hele familie zich inzet om de drie sterren te behouden.
De serie laat zien hoe gastvrijheid, dineren en wijn worden verfijnd en hoe Jonnie en Thérèse hebben bijgedragen aan de positie van de Nederlandse gastronomie in het buitenland. Kunnen zij dat levenswerk wel loslaten? En hoe stellen ze hun geliefde De Librije zeker voor de toekomst? De Opvolging biedt een bijzonder kijkje in het reilen en zeilen van hun restaurants. Het is tegelijkertijd een universeel verhaal over de overdracht van een familiebedrijf van generatie op generatie.
Aflevering 1 - Jonnie Boer
"Jonnie Boer is het culinaire gezicht van restaurant De Librije. Het geheim van Jonnie is zijn vrouw Thérèse. Samen hebben ze het restaurant opgebouwd. Van koken met lokale producten heeft hij z’n specialiteit gemaakt. Na jaren keihard werken zoekt hij een manier om wat te minderen en vaker te genieten op zijn geliefde Bonaire", aldus omroep MAX.
Aflevering 2 - Isabelle Boer
"Isabelle is de dochter van Jonnie en Thérèse en ze is kersverse mede-eigenaar van De Librije. Op Bonaire doet ze ervaring op bij hun restaurant daar en dat bevalt zo goed, dat ze worstelt met de vraag of ze nog wel naar Zwolle wil komen."
Aflevering 3 – Thérèse Boer
"Thérèse Boer is als gastvrouw en sommelier het gezicht in het restaurant. Ze speelt een cruciale rol in de smaakcombinaties en weet alles over wijn. De Librije is de droom van Thérèse. Kan zij dat levenswerk wel loslaten?"
Aflevering 4 – Jimmie Boer
Omroep MAX: "Zoon Jimmie Boer werkt als chef de partie in de keuken van De Librije. Hij is jong, moet nog veel leren en is zoekende naar een eigen stijl. In Bangkok loopt Jimmie stage om zijn eigen weg te vinden en meer zelfstandigheid te ontwikkelen."
Aflevering 5 – Nelson Tanate
"Nelson Tanate heeft de dagelijkse leiding in de keuken van De Librije. Hij begon als stagiair en groeide snel uit tot chef van de keuken. Nelson leerde het koken van zijn Molukse tante en zet alles op alles om aan de top te blijven."
Aflevering 6 – Sterren
"Jonnie en Thérèse hebben de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart gezet. Hoe stellen ze hun geliefde De Librije zeker voor de toekomst? In deze aflevering komt alles samen en wordt duidelijk hoe de hele familie zich inzet om de sterren te behouden."
Fotografie: MAX - Sander Mulkens
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.