Maandag 9 mei vond de derde Jamsessie van de Jeunes Restaurateurs d'Europe - Nederland (JRE) plaats. De sessie stond in het teken van ÂScotch beef & WhiskyÂ. Voor deze gelegenheid waren een groot aantal JRE-chefs naar de kookstudio van Peter Gast van 't Schulten Hues in Zutphen getogen om de uitdaging aan te gaan.
*Chefs in actie*
Onder de 'jammers' waren onder meer: Alain Alders (De Vrienden van Jacob), André Gerrits (Ât Amsterdammertje), Wouter van Laarhoven (De Molen), Mart Scherp (Restaurant Scherp) en Jeroen de Zeeuw (Restaurant Fris).
~Uitleg over het Schotse rundvlees~
*Goed gevuld mandje*
De Âmystery basket was gevuld met producten van deelnemende partners van de JRE. Er was een scala aan Schotse whiskyÂs van de Scotch Single Malt Whisky Society, samen met mooi Schots rundvlees van Quality Meat Scotland, superverse schol vanuit het Nederlands Visbureau, een ruim assortiment aan cress-soorten van Koppert Cress, heerlijke seizoensgroenten van Sligro, en de koffiesoorten van Nespresso.
*Tekst en uitleg*
Voordat de heren aan de slag gingen, gaf de heer Wouter Wapenaar van de Scotch Single Malt Whisky Society een korte uitleg over de verschillende soorten Whisky en un smaken, gaf Eric Miete van Koppert Cress een toelichting over de toepassingsmogelijkheden van cress, en prees Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau de kwaliteit van schol.
~Wouter Wapenaar~
~Eric Miete~
~Agnes Leewis~
*Aan de slag*
Hierna gingen de heren chefs enthousiast aan de slag. Onderwijl spraken de partners met de chefs over de combinaties, kooktechnieken en smaakvariaties.
~Aan de slag~
~Geen gerecht zonder peper en zout~
~Proeven en proberen~
Met veel plezier werd er naar hartenlust gejamd, en het resultaat waren mooie combinaties waarin de Schotse Whisky zeker tot zijn recht kwam.
~Het vlees gaat zo kennis maken met twee chefs die klaar staan om te jammen~
~Het eindresultaat van een gerechtje met rundvlees~
~De verse schol werd omgetoverd tot een plaatje~
*Het conceptÂ
*
Het basisidee van de jam-sessies is zowel eenvoudig als bijzonder doeltreffend. Op gezette dagen komen een aantal JRE-Chefs in de kookstudio bij elkaar. Middels een Âmystery-basket gevuld van producten aangereikt door partners wordt gestart met koken; geen receptuur, geen vooraf bepaald doel en/of gewenst resultaat. Tijdens het Âjammen ontstaat de wisselwerking van vraag, overleg, ervaring en verrassing. Er wordt niet alleen over het product gesproken maar ook over combinaties en toepassingsmogelijkheden. Op een heel inventieve manier wordt Âà la minute kennis en kunde gecombineerd en is er op informele wijze direct persoonlijk contact, overleg en debat.
Foto's: Crystal Park New Media
Van deze dag is ook een film gemaakt door Crystal Park New Media uit Brummen. De film is "hier te downloaden":http://media.cpp.nl/jre/jamsession_mei2011/.
~Frank Lindner~
JRE Jamsessie in teken van 'whisky & beef'
10 mei 2011