De maat is vol en de koek is op. Als statement openden afgelopen zaterdag veel horecabedrijven hun deuren. Als opmars naar de persconferentie was de hashtag #NederlandGaatOpen trending. Het affiche ‘Winkelen op afspraak heet bij ons reserveren.’, werd massaal gedeeld op social media. Het zou toch niet wéér zo zijn dat andere branches open mogen, maar wij weer als laatste?
Open brieven werden door horecaondernemers naar hun gemeenten gestuurd. En sommige gemeenten stuurden brandbrieven naar Den Haag en ondersteunen hun ondernemers. Want zo kan het niet langer. Maar tijdens de persconferentie vrijdag kaapte Rutte ons argument door de ‘illegale’ opening van de horeca te duiden als een eenmalig protest. Even demonstreren mag, maar daarna moet de deur weer op slot.
Het is niet eerlijk
We weten allemaal dat ondernemers hun zaak openden uit frustratie en onmacht. En niet om geld te verdienen, maar op zoek naar verbinding en zingeving in een doelloze tijd. Het MKB is elke keer de gebeten hond tijdens een lockdown. Maar toch lijkt de horeca een minder stevige lobby te hebben in Den Haag dan andere branches. Want de retail is alweer geopend.
Nu heeft onze overheid ook minder macht over de retail. Een reguliere winkel heeft weinig vergunningen nodig. Mits je niet iets specifieks verkoopt. In de horeca ligt dat anders. Met een arsenaal aan vergunningen hebben gemeenten de horeca veel beter in de tang. Een boete is snel gegeven en een vergunning gauw ingetrokken. Alle voorgaande lockdowns waren ook niet leuk, maar wij begrepen nog dat het nodig was. Maar deze lockdown is compleet anders dan de voorgaande. Het coronavirus lijkt op z’n eind te lopen en is minder gevaarlijk. In andere landen wordt het al als griep geclassificeerd en de ziekenhuisbezetting neemt al een hele tijd af.
Tijdens vorige lockdowns werd er nog massaal besteld en afgehaald in de horeca, maar het gunnen is geërodeerd. Voorheen was de horeca in de buurlanden ook gesloten tijdens een lockdown. Nu is deze open en worden daar recordomzetten gemaakt. Voor de horeca in de grensgemeenten is dit heel zuur. In vorige lockdowns waren de schulden nog te overzien, je spaar- en pensioenpot waren nog niet leeggeroofd. Nu lopen meer boa’s rond dan ooit tevoren en vaak zonder een greintje begrip. En met sommige gemeentes valt gewoon niet meer te praten.
Een ontwrichte bedrijfstak
Horecaondernemers hebben de afgelopen 2 jaar alles uit de kast gehaald om te zorgen voor een veilige omgeving, protocollen opgesteld en zich tegelijkertijd tot het uiterste ingespannen om hun bedrijven draaiende te houden. Ze hebben de regels gerespecteerd hoe absurd die soms ook waren. Tuurlijk is iedereen blij met de compensaties en regelingen. Want dat hoefden ze niet te doen hè? Ondertussen blijkt dit een zoethoudertje van formaat. Want een hele branche wordt ontwricht. De glimlach is weg. Daarvoor in plaats staan de tranen in de ogen van menig horecaondernemer. Van een gastvrije, optimistische branche zijn wij nu verworden tot een weerloze bedrijfstak. Wie had ooit gedacht dat onze bruisende, prachtige horeca ooit zo in de knel zou komen te zitten. Wij worden als niet essentieel neergezet maar zijn zeker wel van essentieel belang voor de economie en leefbaarheid van de omgeving. Dus waarom offert men onze branche op?
Persoonlijk verwacht ik niet dat de druk op de horeca snel minder wordt. Het zal mij niet verbazen als wij pas weer opengaan als 2G door de Tweede en Eerste kamer is geloodst. Dan zal dit direct in de volledige horeca worden uitgerold. De vermoeide en murw geslagen horecaondernemer zal deze strohalm aangrijpen. Echter 3G was al niet effectief en 2G zal dat ook niet zijn. Mensen waanden zich toen ook veilig en de kans is groot dat wij ons zo de volgende lockdown in werken. Inzetten op bijvoorbeeld een goed ventilatie protocol zou veel effectiever zijn om weer open te kunnen. En heel wat horecaondernemers hebben zo’n protocol op de plank liggen. Voor de horeca blijkt het nieuwe kabinet vooralsnog oude wijn in nieuwe zakken. Wij zitten op de economische reservebank. En als de geschiedenis zich herhaalt, moeten wij nog lang wacht voordat wij ‘gewisseld’ worden.
Over Monique
Monique is geboren en getogen in de horeca, in het restaurant van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie en de meeting & events markt, in zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze eigenaar van Strategisch Horeca Advies en strategisch partner voor horecaondernemers. Verder is ze columnist en geeft ze trainingen aan de HM Academy op gebied van conceptontwikkeling en marketing.