Nederland wint goud en plaatst zich voor finale Global Chefs Challenge in Wales 2026

Auteur: redactie
Gastronomie Awards 18 februari 2025
Nederland wint goud en plaatst zich voor finale Global Chefs Challenge in Wales 2026 V.l.n.r Waldrik Kremer, Pascal Poldervaart, Ruben van Zanten en Bert van Manen

Op dinsdag 18 februari heeft Nederland zich in Rimini geplaatst voor de finale van de Global Chefs Challenge in Wales in 2026. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de World Association of Chefs Societies (WACS). Vanuit Nederland is het Nederlands Culinair Team vanuit het Gastronomisch Gilde aangesloten. Ruben van Zanten en Pascal Poldervaart vertegenwoordigden Nederland tijdens de voorronde in Rimini.

In totaal deden 18 Europese landen mee aan de wedstrijd in Rimini, Italië. De deelnemers moesten een voorgerecht en een hoofdgerecht presenteren aan de jury, waarbij heilbot en kalfsvlees van de VanDrie Group verplichte onderdelen waren.

Natuurlijk mooie feedback

De teams hadden hier 2,5 uur de tijd voor. Het Nederlands team werkte geconcentreerd en georganiseerd aan hun gerechten, die precies op tijd werden gepresenteerd aan de jury. Ruben van Zanten en Pascal Poldervaart, beide werkzaam bij Restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen, waren tevreden met hun gerechten. “De jury was erg enthousiast over de bereidingen van de heilbot en complimenteerde ons over onze samenwerking. Dat is natuurlijk mooie feedback,” aldus Ruben. “We kwamen voor goud en we hebben goud op onze eerste internationale wedstrijd. Dat is echt wel kicken,” vult Pascal aan.

Enige Nederlander

Nederland was ook vertegenwoordigd in de jury door Waldrik Kremer, die zich sinds enkele jaren jurylid voor Worldchefs mag noemen. Hij is de enige Nederlander in het jurycircuit en is al vele jaren betrokken bij het Nederlands Culinair Team. “Deze gouden medaille geeft maar weer aan dat Nederland bij de hogere regionen van het wedstrijdkoken hoort.”

In Wales hoge ogen gooien

Bert van Manen, teammanager van het Nederlands Culinair Team en verantwoordelijk voor de deelname aan de wedstrijden van Worldchefs, is enorm trots op Ruben en Pascal. “De mannen hebben hard getraind en zich ontzettend goed voorbereid, en dat zie je aan alles. Ondanks de korte voorbereidingstijd hebben zij een topprestatie neergezet en ik heb er alle vertrouwen in dat zij volgend jaar in Wales hoge ogen gaan gooien. De jeugd heeft de toekomst!”
Worldchefs organiseert in 2026 het wereldcongres in Wales, en de finale van de Global Chefs Challenge is hieraan gekoppeld.
 
Foto: Het Nederlands team na de uitreiking van de prijzen. V.l.n.r.: Waldrik Kremer (internationaal jurylid & teammanager Nederlands Culinair Team), Pascal Poldervaart, Ruben van Zanten en Bert van Manen (teammanager Nederlands Culinair Team).

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws