Nieuwe Horeca Nederland: "Een nieuwe stem in de horeca"

Auteur: Redactie
Ondernemen 4 oktober 2022
Nieuwe Horeca Nederland: "Een nieuwe stem in de horeca"

“Een nieuwe stem in de horeca.” Zo presenteert Nieuwe Horeca Nederland zich sinds vandaag online. De nieuwe branchestichting in oprichting wil in eerste instantie de horecabedrijven in ons land perspectief bieden, namelijk een alternatief voor hun 'torenhoge energierekening'. Maar daarnaast wil NHN een eigentijds alternatief zijn voor belangenbehartiging in een tijd dat de gehele branche door een transitie gaat.

Stichting Nieuwe Horeca Nederland (NHN) komt voort uit vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. De vakvereniging voor de frituurspeciaalzaken in ons land is gevestigd in Veldhoven en viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. De afgelopen maanden zagen de twee partijen kans veel ProFri-leden te helpen aan gunstige energiecontracten voor de komende jaren.

Eigentijds alternatief

Initiatiefnemer Frans van Rooij wil via NHN ook de rest van de horeca van dienst zijn via energiepartner COMCAM. Echter: Nieuwe Horeca Nederland krijgt ook een bredere functie. Van Rooij kwam over de doelstelling onlangs nog aan het woord in een uitgebreid interview met platform De Ondernemer. NHN ziet hij als noodzakelijk, nu de horeca in zijn geheel door een transitie gaat. De nieuwe arbeidsverhoudingen, de entree van jonge ondernemers én formulevorming in de restaurantwereld zijn voorbeelden van deze ommezwaai, net als de algehele energie- en klimaattransitie.

Van Rooij is afkomstig uit de horecawereld. Na verkoop van zijn hotel, kwam hij terecht in het beroepsonderwijs en zette hij in 2002 voor fastfoodketens en cafetaria’s een organisatie op om het opleidingsniveau in de branches te verbeteren. Nadat SVO de fastfoodopleidingen overnam, nam Van Rooij ruim tien jaar geleden het initiatief voor de oprichting van vakvereniging ProFri en de facilitaire organisatie Nederlands Frituurcentrum.

“Nieuwe stem laten horen”

Over de doelstellingen van NHN staat verder op de website te lezen: “Op de eerste plaats gaan we jou proberen te helpen bij het hoofd te bieden aan de torenhoge energierekening. Maar NHN gaat ook een nieuwe stem laten horen in politiek Den Haag. Dat doen we niet alleen, maar samen met ONL voor ondernemend Nederland. Uiteraard staan we ook open voor samenwerking.” Het plan om NHN te starten stamt al van enkele jaren geleden, maar nu is volgens Van Rooij de tijd rijp.

Overig nieuws