De horeca gaat gebukt onder de huidige coronamaatregelen. Voornamelijk de vraag wat wel en wat niet mag rondom de kerstdagen houdt menig horecaondernemer bezig. Vol inzetten op take-away, gokken en hopen dat er weer diner gedraaid mag worden of volledig inzetten op kerstlunch en een dinerbox voor de gasten thuis? De branche zit met veel vragen.
Het is onzekerheid troef in de horeca. Toch zijn er ondernemers die niet wachten op een groen of rood sein vanuit de overheid en beslissen nu al om met de kerstdagen de deuren niet te openen. Op die manier kunnen deze ondernemers zich volledig focussen op take-away of delivery-boxen.
Eltjo Scheepers, eigenaar en chef-kok van restaurant PIT in het Noord-Brabantse Dinther, heeft de keuze al gemaakt. Hij houdt de deuren van zijn restaurant met Kerstmis dicht en zet vol in op een diner voor zijn gasten aan huis. “Hoewel wij volledig vol gereserveerd zaten, gastvrij willen zijn en enorm graag onze gasten in de watten willen leggen, is het voor ons enorm belangrijk om juist nu voor onze gasten duidelijkheid te scheppen. Vanwege de huidige maatregelen en alle onduidelijkheid rondom kerst hebben wij besloten om dit jaar dicht te gaan tijdens de kerstdagen en ons volledig te richten op kerst voor thuis”, zo laat het restaurant weten via hun Facebookpagina.
“Onzalig idee”
Ook restaurant De Rietschans uit het Groningse Haren heeft besloten de kerstdagen gesloten te blijven. Gerrit Pieter Heida, bedrijfsmanager van het restaurant, laat tegenover RTV Noord weten dat het een ethische beslissing is geweest. “We hadden al aardig wat reserveringen staan voor de kerstdagen, zowel voor onze kerstbrunch als voor het kerstdiner. Het zou een optie zijn dat een deel van de avondgasten bij de brunch aanschuift, maar ik vind het een onzalig idee: zo'n volle tent. Ik wil niet iets faciliteren wat heel gevaarlijk zou kunnen zijn.”
Restaurant Sukade uit Meppel kiest voor de hybride oplossing. Wel lunch, maar geen diner in het restaurant. Gasten kunnen een kerstdiner ophalen voor thuis. Tegenover RTV Drenthe liet bedrijfsleider Bianca Meppelink dit weekend weten dat alle gasten die gereserveerd hadden worden gebeld met de vraag of ze het diner eventueel willen verplaatsen naar de lunch of de optie willen nemen om het diner af te halen. "We vertellen hen dat ze welkom zijn in de middag of dat ze een optie hebben om het diner bij ons af te halen. Als ze dat niet willen is het jammer en zien we hen volgend jaar graag weer."
Bijdendijk
Sterrenchef Joris Bijdendijk mengt zich ook in de discussie. De chef van het met een Michelinster bekroonde restaurant RIJKS in Amsterdam en eigenaar van het eveneens met een Michelinster bekroonde restaurant WILS, wil duidelijkheid vanuit het kabinet richting de feestdagen. Hij richt zich op Twitter tot demissionair minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte met de vraag: “Zijn de restaurants met kerst open of dicht? Ik zou me graag een beetje willen voorbereiden.” De huidige maatregelen gelden in elk geval tot en met 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.