World's 50 Best Restaurants, misschien wel dé belangrijkste prijsuitreiking in de restaurantwereld, heeft een opvallende wijziging doorgevoerd in de spelregels. Na een storm van kritiek heeft de organisatie besloten om eerdere winnaars niet meer toe te laten tot de competitie.
Het wereldberoemde Osteria Francescana van chefkok Massimo Bottura werd het agelopen jaar én in 2016 verkozen tot 's werelds beste restaurant. De prestigieuze wedstrijd wordt sinds 2002 jaarlijks geroganiseerd. El Bulli won de prijs maar liefst vijf keer, Noma vier keer en El Cellar de Can Roca, net als Osteria Francescana, twee keer.
Ieder restaurant dat ooit is verkozen tot beste restaurant ter wereld komt in een aparte categorie terecht: 'Best of the Best'. Op deze manier geeft de organisatie meer ruimte voor andere chefs om de felbegeerde prijs te pakken en komt het criticasters tegemoet die claimen dat de prijs rouleert tussen dezelfde chefs.
Meer vrouwen
Daarnaast heeft de organisatie de juryleden gevraagd meer aandacht te vestigen op de vrouwelijk chefs. In de afgelopen zeventien edities kwamen tamelijk weinig vrouwen voor in de top-50