Na een spannende finale in het FrieslandCampina Innovation Center waar de klokken van de wedstrijd terug tikten, gingen 10 kandidaten de strijd aan voor een plek in de landelijke finale van Bocuse d’Or Nederland.
Wedstrijdleider SVH Meesterkok Marco Poldervaart over de presentaties: “Vandaag hebben we gezien dat Nederland fantastische vakmensen heeft die culinair Nederland nog beter op de kaart gaan zetten.”
De vakjury heeft unaniem besloten dat de volgende kandidaten een plek hebben in de landelijke finale:
Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
Thomas Beekhuis, Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Lars Drost, restaurant Ciel Bleu** (Amsterdam)
Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)
Route naar Lyon
De finale wordt gehouden op maandag 18 september 2017 op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Voorzitter Jonnie Boer: “De route naar Lyon is vandaag met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau.” De Europese finale wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha van januari 2019.
De opdracht
Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. De kandidaten hebben elk zes wedstrijdborden gepresenteerd met minimaal één bereiding van kalfsvlees, vier garnituren, waarvan één aardappel- of meelspijsgarnituur. De ingrediënten van één van de garnituren moesten worden samengesteld uit de versmarkt met producten van Makro, Chef en FrieslandCampina. De opdracht voor de Nederlandse finale wordt in augustus bekend gemaakt. Vast staat dat de kandidaten 8 wedstrijdborden moeten presenteren. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.
Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. De winnaars plaatsen zich voor de nationale finale tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2017. De winnaar van de nationale finale plaatst zich voor de Europese finale in Turijn.
Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.
Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.