W&O: clichés in de wijnwereld

21 december 2012
W&O: clichés in de wijnwereld

Sommelier Martijn van den Hurk laat in een serie van zes artikelen zijn licht schijnen over wijn & opleiding in de horeca. Aflevering 6.

*Wijn geen voetstuk*
Pluk, pers, staal, sulfiet(of niet), gist, fermenteer, klaar, Malo(of niet), barrique of inox, filter(of niet), bottel, kurk, schroef, keurmerk(of niet), kelder(of niet)……Wijn hoort anno 2013 niet op een voetstuk thuis. Laat dat maar over aan de Aziaten. Wijn is bourgondisch, toegankelijk, spannend, experimenteel, drinkbaar, individuele beleving en statussymbool in alle sociale klassen, maar heeft jammer genoeg zijn strepen in onze cultuur nog niet verdiend. Dit laatste hoofdstuk wil ik gebruiken om even terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken.

*Geen goed of fout in wijn*
Ik hoop dat de vorige hoofdstukken enige inspiratie hebben geboden in de wondere wereld van uw wijnbeleving. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om uw smaak en er is in die structuren geen goed of fout in wijn. De professionals bieden vaak een handvat naar een hoger niveau, maar ook over ons oordeel vallen menig opvattingen te discussiëren.

*Praat over wijnervaringen*
Wat ik wel belangrijk vind om te vermelden is dat u niet bang hoeft te zijn voor wijn. Laat u niet overrompelen door het publieke discours dat bombastisch rond dit oeroude sap geslingerd word. Praat over uw eigen wijnervaringen met vrienden, kennissen, of pro’s. Stel kritische vragen in de restaurants betreffende het glas wijn dat u bestelt. Alleen door er met elkaar over te praten kunnen we het product wijn leren begrijpen en het in al haar schoonheid leren waarderen.

*Akelige clichés*
Over het product wijn, het product waar wij zo euforisch over zijn, kunnen en zullen nog vele verhalen in gekleurde woorden geschilderd worden. En misschien bent u na het lezen van deze artikelreeks dit nog steeds niet met mij eens, maar uiteindelijk als alle knikkers verdeeld zijn, is wijn niets meer en niets minder dan gefermenteerd druivensap! Tot slot laat ik u achter met enige helderheid over een aantal akelige clichés in de wijnwereld.

*Kurk!*
is een bacterie/schimmeltje genaamd 2,4,6-trichlooranisol, voor vrienden TCA, die leeft in natuurlijke omstandigheden zoals de schors van een boom, hetgeen de kurk van gemaakt wordt. Het fenomeen kurk heeft dus niets te maken met de stukjes kurk die in een glas wijn drijven. ‘Kurk’ is te herkennen aan de prominent muffig, schimmelachtige geur die uit het glas omhoog komt.

*Witte wijn en vis?*
Het feit dat witte wijn per definitie nog steeds bij vis gepaard moet worden, of rood bij vlees is een opvatting die stamt uit 1932. De meeste witte wijnen met meer concentratie, passen prachtig bij vleesgerechten en al dan niet gekoelde rode wijnen prima bij visgerechten. Het is vaak niet het hoofdingrediënt van het gerecht dat de kleur van de wijn bepaalt, maar de bereidingswijze of de garnituren. Welke saus gebruik je, welke groenten, bakken, braden, stomen of stoven?

*Chateau Migraine: slechte wijn en hoofdpijn?*
De illusie dat je van slechte wijn hoofdpijn krijgt, heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste krijg je altijd en alleen maar hoofdpijn van de alcohol. Toch hebben de meeste mensen een overgevoeligheid voor sulfaten en andere chemische stoffen die de allerhande wijnboeren zonder pardon door de wijn roeren. Des te meer van die stoffen in de wijn, des te eerder de kans op een reactie en dus hoofdpijn. De oplossing hiervoor ligt in de biodynamische en natuurlijke wijnen. Hierin worden weinig of geen extra stoffen toegevoegd, geen pesticiden, sulfaten etc. Dit verlaagd dus de kans op hoofdpijn de volgende dag!

~Martijn van den Hurk~

Overig nieuws