Na enkele maanden geen nieuwe restaurants te hebben toegevoegd aan de Michelingids, hebben de inspecteurs van Michelin Nederland voor april 2024 maar liefst tien restaurants opgenomen in de Nederlandse versie van de bekende gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelin Gids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie, die dit jaar plaatsvindt op 7 oktober in Maastricht, onthuld.
De volgende restaurants zijn toegevoegd aan de gids:
CouCou, Vught
“CouCou is trendy tot in het diepste van zijn ziel. U waant zich in een Londense cocktailbar wanneer u de shaker aan het werk ziet achter zijn imposante bar. Heeft u liever een plek met uitzicht op de keuken, of mag het wat intiemer? Deze kleurrijke, chique zaak heeft het allemaal. Het ruime aanbod sharinggerechten is al even cool en aantrekkelijk”, valt op de site van Michelin te lezen. “Frans en mediterraan geïnspireerd, opgepept met originele ingevingen. Zoals die rollade van kreeft en garnaal, mooi krokant aangebakken, met een gel van kreeftenbisque en romige crème van pijnboompitten. Délicieux! En heeft u op zondagnamiddag niets gepland, spring dan zeker binnen voor een late lunch of early diner om het Sunday chef’s menu uit te proberen.”
Gitane, Amsterdam
“Het stadsterras waar u de trendy vibe van de Oost-West wijk opsnuift en de grote ronde ramen springen meteen in het oog. Binnen is Gitane al even cool, met de combinatie van een zen en een zekere seventies sfeer. U stapt hier, elke dag van de week, vanaf 10 uur binnen om ongedwongen te genieten. De mediterrane gerechten hebben een zeker Ottolenghi gehalte, zoals die gestoofde varkenswangetjes met smeuïge orzo, crunchy oesterzwam, petrotokaas en een frisse yoghurt/knolselderij puree. Dat noemen ze nu eens feest op het bord! De chef heeft aandacht voor vegetarisch en vegan, en werkt met zeer toegankelijke prijzen. Kiezen uit de aantrekkelijke kaart is telkens weer een zware opdracht. Gitane is een Amsterdamse hotspot!”
Inter Scaldes, Kruiningen
“Sanne en Jeroen Achtien hebben dit instituut nieuw leven ingeblazen, en hoe! Het prachtige manoir kreeg een diepgaande metamorfose. Het resultaat is loungy, luxueus en tegelijkertijd ook trendy. De lumineuze uitbouw kijkt uit op de prachtige tuin. Na de hapjes stapt u langs de keuken voor een bijkomend gerechtje en een blik op de indrukwekkende brigade. Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en ervaring in Zwitserland. Zijn keuken is creatief en gestoeld op vakkennis, soms complex, en zeer uitbundig. Denk aan een fabuleuze jus van kreeft met florale magnolia om kreeft en rode biet een diepe boost te geven. Sommelier Tessa van de Wouw zorgt voor de finishing touch met haar interessante pairings.”
Il Gattopardo, Rotterdam
“Il Gattopardo is een restaurant met uitstraling, een zaak die een zekere Italiaanse je-ne-sais-quoi bezit. De chef komt persoonlijk aan tafel zijn Siciliaanse gerechten voorstellen, die hij graag een frisse update geeft. Zo gaat hij een crème brûlée van boterzachte octopus serveren met een geraffineerde aardappelcrème die is versterkt met zeealgen”, schrijft Michelin. “Hij is even precies in het bereiden van diepgaande sauzen als dat hij huisgemaakte ravioli vult met uitgesproken gorgonzola. De chef giet dergelijke lekkernijen in een korte kaart die u eveneens in menuvorm kunt nemen. Laat u ook zeker verleiden door de wijnkaart, die volledig op Italië is gericht en enkele zeer mooie referenties telt.”
Le Jardin, Utrecht
“Achter de donkerblauwe gevel op de Mariaplaats bepalen planten en cactussen het florale decor van Le Jardin. Vooraan iets intiemer, achteraan lichtrijker, maar overal lekker knus. Dit is een levendige plek, zowel qua sfeer als in het bord. De ‘groentenomie’ van Tamara de Borst neemt groenten en kruiden als uitgangspunt. Met een Franse basis, frisse creativiteit en hier en daar een Aziatische smaakmaker. Indien gewenst bijgestaan door een stukje vlees of vis. Denk aan vlezige pompoen met een kruidencrunch, een fruitige jus met mandarijn en een sappige moot koolvis. Het verrassingsmenu wijzigt zeer regelmatig om nauw in te spelen op de evoluerende seizoenen. Promotie voor het lekkers uit de tuin!”
Niemeijer, Groningen
“Janick en Leonie Niemeijer ontvangen u in hun lichtrijke restaurant dat een zekere natuurlijke sereniteit uitstraalt. Het stel werkt met een ruime à la carte en is fier op de eigen tuin, waar onder meer groenten en honing worden gehaald. Ze schitteren in creatieve gerechten waarin graag een knipoog naar de Nederlandse keuken wordt verwerkt. De manier waarop de chef kweepeer uit de tuin in een siroop van cassis met hibiscus gaart, combineert met volle vanilleyoghurt, amandelen en fris citroensorbet, zegt veel over zijn oog voor opmaak en gevoeligheid om met smaken te spelen. Naast de à la carte is er ’s middags een snelle businesslunch. Wat u ook kiest, wees maar zeker van een prijs-kwaliteitverhouding van de bovenste plank!”
Novaela, Delft
“Het historische Bagijnhof ontvouwt heel zijn karakter bij Novaela. De mix van eigentijdse luxe en oude stijlelementen is enig, zoals die ovale stenen toonbank en de houten balken. Chef Daniel Duijster Gomero heeft ervaring opgedaan bij mooie huizen als Flore in Amsterdam en het Rotterdamse FG. Hij kiest resoluut voor creativiteit, spanning en mooi opgemaakte borden. In zijn verrassingsmenu laat hij bijvoorbeeld de gedurfde associatie van scheermesjes en rode biet harmoniëren, al smult u hier evengoed van sappige kwartelfilet met een fijne gevogeltejus. Deze keuken straalt ambitie uit. U hebt hier wel enkel de keuze uit een zesgangenmenu en een businesslunch, maar deze chef is uw vertrouwen zeker waard.”
Restaurant Markant, Breda
“Dit gezellige zaakje buiten het centrum van Breda heeft zijn naam niet gestolen. Het plezier om gasten te verwennen is hier voelbaar. Decoratieve elementen als wijnkisten maken duidelijk dat het hart van Markant zowel voor het glas als het bord klopt. Neem zeker een kijkje op de wijnkaart met allerlei leuke vondsten – er is ook een mooi aanbod per glas beschikbaar – alvorens de ruime à la carte te raadplegen. De jonge chef speelt zowel met klassiekers zoals œuf en gelée met kalfstong als vegetarische opties en hier en daar Aziatische smaakmakers. Uit de generositeit van de smaken en de diepgang van de sauzen blijkt zijn oog voor kwaliteit. De occasionele tafelbereidingen zijn een leuke touch.”
Sabero, Leende
“Sonja en Nico Boreas staan al jarenlang symbool voor de excellentie binnen de Nederlandse gastronomie. Ze hebben beslist kleinschaliger te gaan werken in dit gezellige woonkamerrestaurant, zonder evenwel hun vakmanschap te verloochenen. Gastvrouw Sonja zorgt voor een persoonlijke service, chef Nico beklijft met zijn culinair maatwerk en intense smaken. Hij kent het geheim van diepgaande sauzen en drukt graag zijn stempel met exotische smaakmakers. Denk aan een bijzondere beurre blanc met koji om kort gebakken coquille en ziltige oester te versterken. Voor de lunch is er een all-inmenu van vijf gangen, ’s avonds heeft u de keuze uit vijf, zes en zeven gangen. Sabero is en blijft een huis van vertrouwen!”
Sea Palace, Amsterdam
“Standbeelden van Chinese warlords Guan Yu, Liu Bei en Zhang Fei, pagodemotieven, houten chinoiserie rondom: het detailwerk dat u bewondert in dit drijvend restaurant is bijzonder. Sea Palace heeft wat weg van een paleis van de Ming dynastie, maar bevindt zich gewoon op enkele passen van het Amsterdamse Centraal Station. Dit bijzondere restaurant is al sinds 1984 een lievelingsplek van liefhebbers van Chinese lekkernijen De ruime kaart is dan ook een ode aan de authentieke Kantonese keuken. Denk aan gestoomde dimsum met garnalen, gewokte noedels met rundsvlees en sojasaus, of wat dacht u van pekingeend (per twee te bestellen)? Maak u op voor een rijke ervaring en een geweldige prijs-kwaliteitverhouding!”, sluit Michelin af.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.