Aydin wint Dutch Barista Championship 2010

11 mei 2010
Aydin wint Dutch Barista Championship 2010

Onder grote publieke belangstelling heeft Yakup Aydin het Dutch Barista Championship 2010 gewonnen. Aydin, al vaak tweede maar nog nooit eerste geworden, liet volgens de jury een perfecte performance zien waarbij zowel zijn espresso, cappuccino en zijn signature drink van een ongekend hoog niveau waren. Sander Schat werd tweede, Coen van Sprang veroverde de derde plaats en won de Louis Claus-bokaal.

*Beste barista van het land*
Met zijn winst heeft Yakup Aydin de meest belangrijke en prestigieuze baristawedstrijd van het jaar gewonnen. Hij mag zich een jaar lang beste barista van Nederland noemen en verdedigt ons land tijdens de World Barista Championships. Yakup Aydin, in het dagelijks leven werkzaam bij Illy Coffee, zal dat in 2011 in koffiebakermat Colombia doen. Liesbeth Sleijster, sensorisch jurylid tijdens de wedstrijd en in 2008 derde tijdens het World Barista Championship, ziet dat wel zitten: "Hij was buiten twijfel de beste. Zijn smaakbeschrijving paste perfect bij zijn koffies en de smaak was super. Ik wens hem al het beste toe voor het WK!"

*‘Geen Zoetemelk-plek’*
Pers en publiek waren in grote getale aanwezig en zij zagen hoe de enthousiaste en bescheiden publiekslieveling Aydin de titel voor zich opeiste. De wedstrijd vond plaats in Hotel de Goudfazant, een trendy restaurant annex eventlocatie aan het IJ in Amsterdam. "Na vier jaar eindelijk geen Zoetemelk-plek meer!", riep Aydin uit toen de jury hem als winnaar aanwees. Zijn enthousiasme was ook de jury opgevallen, getuige de woorden van jurylid (en nationaal coördinator van de Specialty Coffee Association Europe) Annemarie Thiemes: "Zijn presentatie bruiste van passie en enthousiasme. Bovendien waren de smaken van zijn dranken bovengemiddeld goed." Jurylid Patrick Groenewold sloot zich daarbij aan: "Echt een overtuigende barista, de terechte winnaar!"

*Lovende woorden voor nummers twee en drie*
Ook voor de als tweede geëindigde Sander Schat had de jury lovende woorden: "Hij heeft allang bewezen dat hij tot de top behoort", stelde Liesbeth Sleijster vast. Annemarie Thiemes voegde daar nog aan toe dat Schat een gedegen presentatie had neergezet. De derde plaats was dit jaar voor Coen van Sprang. Jurylid Patrick Groenewold: "Een hele mooie presentatie en veel oog voor detail; prachtig!" Sleijster was ook onder de indruk: "Coen is bereid tot het gaatje te gaan en dat kunnen we in Nederland heel goed gebruiken. Complimenten!"

*Louis Claus-bokaal*
Coen van Sprang won, naast zijn de derde plaats, ook de Louis Claus-bokaal. Deze bokaal werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en geldt als aanmoedigingsprijs voor de beste nieuwkomer in het vakgebied. De prijs is vernoemd naar Louis Claus, eigenaar van café De Blonde Pater in Nijmegen en initiatiefnemer van vele activiteiten die de Nederlandse koffiebeleving in de afgelopen jaren naar een hoger niveau hebben getild.

Foto: Pieter Boer

~Frank Lindner~

Overig nieuws