Chef-kok Friso van Amerongen terug bij team RIJKS*

Auteur: Redactie
Personalia Michelin 17 april 2023
Chef-kok Friso van Amerongen terug bij team RIJKS*

Friso van Amerongen (vooraan de foto) gaat per augustus aan de slag als chef-kok bij Rijks*, het restaurant van het Rijksmuseum dat volgend jaar tien jaar bestaat. Samen met de huidige chef-kok Yascha Oosterberg (rechts op de foto) gaat hij het keukenteam van het sterrenrestaurant leiden. Met Executive Chef Joris Bijdendijk (links op de foto) werken de chefs de komende tijd aan de verdere ontwikkeling van de signatuur van het restaurant. Plannen voor een geïntegreerde aanpak voor de toekomst van de Nederlandse gastronomie en een renovatie moeten Rijks klaarstomen voor zijn tweede decennium.

Uitwisseling van talent

Rijks is een bekende werkplek voor Friso: in het verleden was hij al werkzaam als souschef. Friso was samen met Joris in 2019 verantwoordelijk voor het opzetten van restaurant Wils*, waar hij sinds de start werkzaam is als chef-kok. De chef-kok volgt Ivan Beusink op, die na bijna tien jaar Rijks vertrekt om zich te kunnen storten op nieuwe plannen. Friso wordt bij restaurant Wils opgevolgd door Thomas Val, de huidige souschef.

Executive Chef Joris is enthousiast over de nieuwe benoemingen: “Zowel met Friso als met Thomas heb ik altijd fijn samengewerkt. Friso is een moderne chef met een verfijnd gevoel voor smaak en heeft een groot talent voor het bouwen van hechte teams. Daarnaast is hij zeer geliefd bij zijn gasten. Samen met Yascha is de Rijks-keuken bij hem in goede handen. Ook met de opvolging van Friso bij Wils zit het goed: Thomas is een jonge talentvolle chef met de perfecte bagage. Hij is opgeleid door onder andere 3-sterren chef Jacob Jan Boerma en heeft zich verder ontwikkeld in het Zweedse 2-sterren restaurant Vollmer. Thomas is specialist in koken met groenten en een uitblinker in het maken van sauzen. Zulke sauzen heb ik nog nooit geproefd.”

Thomas Val en Joris Bijdendijk

Volgend jaar bestaat Rijks tien jaar. Sinds de opening in 2014 vormt het Nederlands culinaire erfgoed het fundament van het restaurant. De komende maanden wordt dit fundament nog eens verstevigd door een bredere geïntegreerde visie op eten en drinken.

“Bij Rijks kijken we verder dan het bereiden van eten en drinken, we moeten ook op lange termijn de Nederlandse gastronomie verder brengen. Daarom is verdieping in de productie, logistiek en consumptie van eten en drinken noodzakelijk voor onze toekomst. Dit kunnen wij als Rijks natuurlijk niet alleen: samen met producenten, restaurants, communities, partners en onze gasten kunnen we deze beweging in gang zetten; de start van ‘de culinaire vooruitgang van Nederland’ zoals wij het zelf noemen”, aldus Joris.

De komende maanden staan dan ook verschillende initiatieven op de planning, zoals een Rijks Academy, nieuwe samenwerkingspartners en een Rijks Lab. Ook is het na bijna tien jaar tijd voor een grote opknapbeurt: het restaurant sluit deze zomer tijdelijk zijn deuren. Joris: ”Eigenlijk wordt dit het derde restaurant dat ik samen met Friso en Yascha ga openen, want zo voelt het! Het nieuwe Rijks is namelijk meer dan een opknapbeurt. Hierin wordt duurzaamheid nog belangrijker en dit komt zowel in onze visie op eten en drinken als ook in het vernieuwde interieur terug."

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws