Aanstaande maandag 13 januari is het zover. In het De La Mar theater in Amsterdam presenteert Michelin haar Michelingids 2020. Welke restaurants verwelkomen hun eerste ster? Wie krijgt een tweede of misschien zelfs een derde ster? Gastronomisch Nederland speculeert er op los, maar dataspecialist Cmotions denkt al te weten welke restaurants er in het rode boekje bijkomen.
De onderzoekers van Cmotions zijn gespecialiseerd in het toepassen van data science om tot betere inzichten te komen. De data scientists verzamelen al zeven jaar meer dan 400.000 restaurantreviews op sites zoals The Fork. De onderzoekers kijken uiteraard naar de scores, maar zeker ook naar de geschreven teksten.
Analyse
Om de tekst bruikbaar te maken voor data-analyse moest deze wel eerst worden opgeschoond. Dit deden de onderzoekers onder meer door het schrappen van hele korte reviews, door de reviews te filteren op stopwoorden en door alleen woorden mee te nemen die minimaal tien keer voorkomen.
Voor de volledigheid werd ook nog eens gekeken naar het sentiment dat in de online reviews naar voren kwam – waarbij positieve woorden een score van +1 opleveren en negatieve woorden een score van -1 –, naar de lengte van de reviews, en naar het aantal reviews dat de recensent heeft geschreven. Al deze informatie werd meegenomen in de voorspelling. Door al deze gegevens een rol te laten spelen wist Cmotions naar eigen zeggen in 87% van de gevallen correct te voorspellen welke restaurants momenteel al in het best zijn van een Michelinster.
De tien nieuwkomers
Op basis van dat sterke resultaat durven de onderzoekers wel een voorspelling te doen over welke restaurants daar volgende week bij zullen komen. Volgens Cmotions krijgen de volgende tien restaurants een plek in de befaamde Guide Michelin.
Marque, Hoorn
De Portier, Nijmegen
De Gaffel, Valthe
Villa la Ruche, Voorburg
Hofstede Meerzigt, Zoetermeer
6&24, Den Haag
Delicees, Dordrecht
Rue de la Plume, Alkmaar
De Ertepeller, Papendrecht
Bak, Amsterdam
Hoewel de data-analisten vol vertrouwen zijn, houden ze ook een slag om de arm. “We zullen dan ook weten hoe goed ons model voorspelt of een restaurant een Michelinster krijgt of dat de wegen van Michelin ook voor ons ondoorgrondelijk blijven”, staat te lezen op hun website.