Patrick Lodiers, bekend van tv, heeft in het Zeeuwse Yerseke de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen geveild. Dit gebeurde op 30 maart. De opbrengst dit jaar was een bedrag van 32.000 euro, dat gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
De gelukkige koper van de eerste kreeft is Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken. Hij werd dubbel beloond. Voor het eerst werden dit jaar in Zeeland ongeveer gelijktijdig twee eerste kreeften opgevist: één in Zierikzee en één in Kortgene. Op de veiling voor het goede doel kwamen deze samen in één kavel. Het seizoen van de culinair hoog aangeschreven Oosterscheldekreeft duurt tot en met 15 juli.
Johan van Nieuwenhuijzen, visafslagdirecteur United Fish Auctions, ziet dat de vraag naar de exclusieve kreeft elk jaar toeneemt. “Het veilen gebeurt tegenwoordig wel anders, veel kreeften worden online op afstand gekocht.”
V.l.n.r. Johan van Nieuwenhuijzen, Pieter Verwijs en Patrick Lodiers
Zeeuwse kreeft aan de wandel
Ongeveer dertig kreeftenvissers begonnen eind maart aan hun sterk begrensde vangstseizoen. Slechts vijftien weken mogen zij op de Oosterschelde en in de Grevelingen op de Zeeuwse kreeft vissen. “Met het stijgen van de watertemperatuur gaat de kreeft in de lente aan de wandel op zoek naar voedsel. De fuiken en korren zijn vorige week het water ingegaan”, aldus Ida Sinke, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV).
KNRM
John Brökling van de KNRM: “De opbrengst van de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een prachtige gift voor de KNRM stations Neeltje Jans, Hansweert, Stellendam-Ouddorp en Scheveningen. Deze stations hebben een betrokkenheid met de visserijactiviteiten rondom de Oosterschelde en locaties van United Fish Auctions. Als organisatie zijn wij geheel afhankelijk van donaties. Vrijwilligers zijn ieder uur en onder alle weersomstandigheden oproepbaar.”
Groot liefhebber
“De Oosterscheldekreeft is de koningin van ons water”, aldus sterrenchef Thijs Meliefste, van Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk. “Als Zeeuw ben ik echt trots op dit product. De kwaliteit en smaak zijn ongekend. De smaak van het stevige kreeftenvlees heeft diepgang en een zoet randje. De Oosterscheldekreeft die ik straks op de kaart heb is met een combinatie van wortel en duindoornbes. Een spannende balans van zoet en zuur. Later in het seizoen, als de tomaten zich aandienen, is geroosterde kreeft mooi te combineren met het umami van tomaat. Ook een heel mooi huwelijk.”
Onderzoek naar populatie Oosterscheldekreeft
Onder begeleiding van Wageningen Marine Research willen de kreeftenvissers via onderzoek meer inzicht krijgen in de hoogte en eventuele fluctuaties in de populatie van de Oosterscheldekreeft. Projectleider Dr. Ir. Nathalie Steins, van Wageningen Marine Research, benadrukt het belang hiervan voor een duurzaam beheer. Kreeftenvissers zijn voor het onderzoek uitgerust met een zogenaamde CatchCam. Zo kunnen zij zelf op een praktisch werkbare manier goede gegevens verzamelen en opslaan. Financiering gebeurt vanuit het Europese Fonds Maritieme Zaken en Visserij.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.