De extra verhoging van het minimumloon die de Tweede Kamer later dit jaar wilde doorvoeren is van de baan. De Eerste Kamerfractie van BBB gaat volgende week tegen het wetsvoorstel stemmen, waardoor er geen meerderheid is om de wet aan te nemen.
De extra verhoging was een initiatief van GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie. Zij wilden, naast de jaarlijkse indexatie van - voor 2024 – 3,1 procent, per 1 juli een extra verhoging van 1,2 procent. Deze verhoging van het wettelijk minimumloon, en de daaraan gekoppelde uitkeringen, werd vorige maand door de Tweede Kamer aangenomen.
De partijen die in de Tweede Kamer tegenstemden hebben in de Eerste Kamer wel een meerderheid, waardoor het voorstel nu van de baan is. De BBB speelt hierin een belangrijke rol: in de Tweede Kamer heeft de partij momenteel zeven zetels, terwijl het met zestien zetels in de Eerste Kamer de grootste fractie is.
Hierdoor krijgt het voorstel nu maximaal 36 senatoren achter zich, 2 te weinig om te worden aangenomen. BBB-senator Eugène Heijnen laat tegenover de NOS weten dat zijn partij de kosten van de maatregel, die op 1,5 miljard euro worden geschat, te hoog vindt. Eerder gaf BBB al aan ook te vrezen dat een extra stijging ondernemers te veel geld zou kosten en daarmee banen in gevaar kan brengen.