Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het runnen van een horecazaak. Horeca is vaak tot laat in de avond open en in bepaalde gelegenheden gaat er nog relatief veel cash om. Cafés, restaurants en lunchrooms kunnen daarom een aantrekkelijk doelwit zijn voor inbrekers en overvallers en een goed beveiligingsplan helpt ondernemers de grootste risico’s uit te sluiten.
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Veiligheid. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
In dit artikel lees je een aantal maatregelen die je kunt treffen om jouw zaak zo veilig mogelijk te maken.
- Breng de inbraakrisico’s in kaart en maak een beveiligingsplan
Voordat er anti-inbraakmaatregelen genomen kunnen worden, moet eerst duidelijk zijn waar de zwakke plekken in de beveiliging liggen. Breng daarom, bijvoorbeeld in samenspraak met gespecialiseerde bedrijven, de risico’s in kaart en laat aan de hand van de resultaten een beveiligingsplan opstellen. In een dergelijk plan wordt beschreven welke organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen genomen moeten worden om het risico op inbraak te verminderen. Daarnaast zijn dergelijke plannen vaak een vereiste om in aanmerking te komen voor een inbraakverzekering.
- Investeer in verlichting
Goede verlichting is, zeker als je horecazaak zich in een rustige buurt of op een meer afgelegen locatie bevindt, een effectieve manier om potentiële inbrekers af te schrikken. Investeer in verlichting rondom het pand en zorg ervoor dat alle toegangspunten goed verlicht zijn. Goede verlichting maakt het moeilijker voor potentiële indringers om onopgemerkt te werk te gaan.
- Sloten op ramen en deuren
Solide hang- en sluitwerk is de basis van een goede beveiliging van jouw horecazaak. De meeste inbrekers komen via ramen naar binnen, dus beveilig ramen met goede sloten en zorg er ook voor dat personeel ramen en deuren na sluitingstijd goed vergrendelt. Sloten slagen er misschien niet altijd in om inbrekers buiten de deur te houden, maar kunnen inbraakpogingen wel vertragen waardoor een beveiligingsbedrijf of de politie meer tijd heeft om te reageren.
- Installeer een alarmsysteem
Als inbrekers er toch in geslaagd zijn om zich toegang tot jouw horecazaak te verschaffen, is het zaak dat zij zo min mogelijk tijd hebben om hun slag te slaan. Een alarmsysteem met doorschakeling naar een permanent bewaakte meldkamer biedt hierbij uitkomst. Hierdoor duurt het over het algemeen slechts enkele minuten voordat er een beveiliger ter plekke is, waardoor inbrekers geen tijd hebben om uitgebreid hun gang te gaan.
- Overweeg het ophangen van beveiligingscamera’s
Naast verlichting en een alarmsysteem hebben beveiligingscamera’s eveneens een afschrikwekkende werking. Deze camera’s kunnen eveneens in verbinding staan met een permanent bewaakte meldkamer, waardoor het beveiligingsbedrijf mee kan kijken en direct kan handelen. Ook als dit niet het geval is bieden opgeslagen beelden achteraf uitkomst in het geval van een inbraak of een overval. Houd er wel rekening mee dat het installeren van beveiligingscamera’s regelgeving op het gebied van privacy met zich meebrengt.
- Bewaar contant geld in een kluis
Contant geld speelt tegenwoordig een kleinere rol dan in het verleden, maar vaak wil een aantal gasten op een middag of avond nog wel contact betalen. Bewaar het contante geld, en ook zaken als de fooienpot en andere waardevolle spullen, in een inbraakwerende kluis tot het gestort kan worden. Plaats de kluis op een discrete locatie en zorg ervoor dat slechts een beperkt aantal vertrouwde medewerkers toegang heeft.
- Training en bewustwording personeel
Het is belangrijk dat personeel op de hoogte is van veiligheidsprotocollen en do’s en don’ts. Zorg ervoor dat medewerkers weten wat de procedures zijn bij verdachte situaties en moedig hen aan om waakzaam te zijn. Hamer erop dat personeel na sluitingstijd niemand meer binnen mag laten en druk degenen die je vertrouwt met een sleutel en de code van het alarmsysteem op het hart deze zaken niet met anderen te delen. Zorg er daarnaast voor dat personeel nooit alleen de zaak opent of sluit, maar dat er altijd minstens twee medewerkers op het rooster staan voor het begin en einde van de dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat horecazaken op het moment van openen en sluiten kwetsbaar zijn, zeker als dit altijd op hetzelfde tijdstip gebeurt.
- Samenwerking met de buurt
Een goede relatie met omwonenden draagt bij aan de veiligheid van jouw horecazaak. Moedig buurtbewoners aan om verdachte situaties te melden en richt eventueel een buurt-app of online platform op waarop informatie uitgewisseld kan worden. Horecaondernemers kunnen op deze manier bijdragen aan de veiligheid in hun buurt en ook zelf de voordelen plukken van extra ogen die hun zaak in de gaten houden.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.