De gevolgen van een brand en rook kunnen enorm zijn. Welke maatregelen kun je als horecaondernemer zelf treffen om de brandveiligheid te vergroten? En wat als er toch brand uitbreekt?
Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Veiligheid. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.
In de horeca is het brandrisico aanzienlijk, vooral in keukens waar gas, open vuur, hete olie en brandbare materialen aanwezig zijn. Ook bijvoorbeeld decoraties kunnen vlamvatten. De gevolgen zijn soms groot. Allereerst voor de veiligheid van de gasten en medewerkers, maar denk ook aan de schade en de periode waarin alle schade hersteld moet worden. Branden in horecagelegenheden leiden vaak tot volledige verwoesting van het pand. Dit komt deels door de open structuur van horecagelegenheden, met grote ruimtes, en de brandbare inrichting met veel textiel (zoals tafelkleden), alcohol, meubels en verpakkingen. Het kan zelfs leiden tot maandenlange sluiting waardoor je inkomen in één klap wegvalt. Daarom is het van belang proactieve maatregelen te nemen om de brandveiligheid in jouw horecagelegenheid te verbeteren.
Algemeen
- Houd vluchtroutes vrij van obstakels en zorg dat deuren en trappen op deze routes vrij zijn.
- Ga in de vergunningen na of er in het pand brand- of rookwerende scheidingen zijn en zorg dat deuren in deze scheidingen niet open blijven staan.
- Zorg dat de buitenzijdes van nooduitgangen vrij zijn van obstakels.
- Zorg dat brandblussers, vluchtrouteaanduidingen en handbrandmelders goed zichtbaar, bereikbaar en bruikbaar zijn.
- Oefen de ontruimingsprocedure met medewerkers en/of BHV-organisatie.
- Maak gezamenlijke afspraken met nabijgelegen horecazaken voor assistentie bij brand, zoals alarmmeldingen, ontruimingen en het vrijhouden van de aanrijroute voor hulpdiensten.
- Houd controle over het maximum aantal personen dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn.
- Zorg voor beveiliging van jouw bedrijf tegen brand. Het is technisch mogelijk om een combinatie van inbraak- en brandbeveiligingssystemen te installeren.
- Maak een back-up van de administratie en bewaar deze buiten de bedrijfslocatie en/of in de cloud om het te beschermen bij brand.
Versieringen
- Kies altijd voor decoraties die onbrandbaar of moeilijk brandbaar zijn. Deze zijn te herkennen aan de labels NEN 6064 of NEN-EN13501-1.
- Hang decoraties zodanig op dat niemand er tegenaan kan lopen.
- Zorg ervoor dat decoraties niet in contact kunnen komen met verlichting en apparaten die warm kunnen worden.
- Bevestig decoraties met ijzerdraad, zodat ze bij brand niet gemakkelijk naar beneden vallen.
- Vermijd het gebruik van natuurlijk dennengroen; dit is zeer brandbaar.
Elektrische verlichting
- Gebruik uitsluitend goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met keurmerk DEKRA Mark.
- Controleer voor gebruik of de bedrading en stopcontacten onbeschadigd zijn.
- Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg deze zo neer dat er geen struikelgevaar is.
- Bevestig bekabeling die over de vloer loopt stevig met tape.
- Rol kabelhaspels altijd volledig af bij gebruik om hitteopbouw en smeltgevaar te voorkomen.
- Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar.
- Plaats verlichting die warm wordt nooit in de buurt van brandbare materialen.
- Schakel verlichting en opladers altijd uit bij het verlaten van de ruimte.
Kaarsen
- Plaats kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
- Gebruik geen houders gemaakt van plastic, hout of ander brandbaar materiaal.
- Zet kaarsen niet in de buurt van warmtebronnen om te voorkomen dat ze zacht worden en ombuigen.
- Houd kaarsen weg van andere brandbare materialen, zoals gordijnen.
- Gebruik geen brandende kaarsen in kerststukjes. Kies in plaats daarvan voor elektrische kaarsen.
Roken op het terras
- Kies geschikte asbakken, zoals modellen met een dubbele rand of vlamdovende eigenschappen.
- Gebruik een asverzamelaar om de asbakken veilig te legen.
Gebruik van de keuken
- Wees waakzaam voor vlam in de pan en zorg dat er altijd toezicht is in de keuken tijdens het koken.
- Vermijd het dragen van een hete frituurpan met olie.
- Rust frituurpannen uit met een thermostaat om oververhitting te voorkomen.
- Zorg ervoor dat apparaten met ventilatoren voldoende warmteafvoer hebben.
- Reinig regelmatig de filters van de afzuigkap om te voorkomen dat een vlam in de pan doorslaat in de afzuigkap door vervuiling.
- Sluit afzuigkanalen altijd aan met een vlakke buis, nooit met flexibele slangen.
- De beste manier om een vlam in de pan te doven is met een passend deksel. Plaats het deksel van je af op de pan en laat de pan minstens een uur afkoelen. Niet alle blusdekens en brandblussers zijn geschikt voor het doven van vlam in de pan. Gebruik nooit water, dit kan een steekvlam veroorzaken!
Terrasverwarming
- Hang de terrasverwarming op de hoogte die wordt aanbevolen door de leverancier.
- Zorg voor voldoende ruimte tussen de gevelverwarming en het plafond of de zonneluifel. Overweeg indien nodig het gebruik van een hitteschild.
- Laat gasgestookte gevelverwarming installeren en onderhouden door een erkend bedrijf.
- Gebruik geen gasgestookte terrasverwarming in afgesloten ruimtes.
- Plaats in de buurt van gasflessen een klein blusmiddel van minstens 6 liter of 6 kilogram.
Overig
- Vermijd het opslaan van brandbare materialen aan de buitenzijde van het gebouw.
- Plaats afvalcontainers nooit tegen de buitenmuren.
- Gebruik uitsluitend stalen afvalcontainers voor buitenopslag als ze in de buurt van het gebouw staan.
- Wees voorzichtig bij het uitvoeren van brandgevaarlijke werkzaamheden, zoals lassen of dakdekken.
- Laat werkzaamheden aan gas- en elektrische installaties over aan erkende professionals en doe dit niet zelf.
- Voer elke avond een sluitronde uit om het hele gebouw te controleren op brandveiligheid, inclusief kelders en hogere verdiepingen. Controleer of alle apparaten zijn uitgeschakeld en kaarsen zijn gedoofd.
- Wacht na het uitblazen van kaarsen altijd minstens een kwartier voordat je de horecazaak verlaat om er zeker van te zijn dat ze volledig uit zijn.
- Gebruik wasmachines en drogers alleen wanneer er iemand aanwezig is, zodat er snel kan worden gereageerd bij een eventuele brand, bijvoorbeeld door te blussen (indien de brand klein is) of door de brandweer te bellen.
Als er toch brand uitbreekt
Een beginnende brand kan snel uitgroeien tot een onbeheersbare situatie, waarbij je vaak maar drie minuten hebt om het pand veilig te verlaten. Tijdens deze cruciale momenten ben je volledig op jezelf aangewezen tot de brandweer arriveert, dus het is belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van brand. Onthoud altijd: rook is giftig en kan desoriëntatie veroorzaken.
Wat te doen:
- Blijf kalm.
- Breng alle aanwezigen op de hoogte.
- Start de ontruimingsprocedure en controleer of iedereen buiten is, inclusief controle van toiletten, kelders en personeelsruimtes.
- Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
- Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
- Bel onmiddellijk 112 en geef het volledige adres door, meld eventuele gewonden, of het gebouw geëvacueerd is, de aard van de brand en op welke verdieping het zich bevindt.
- Schakel indien dit veilig kan elektriciteit en gas uit.
- Informeer eventuele bewoners in aangrenzende en/of bovengelegen panden.
- Wacht buiten op de hulpdiensten en zorg voor een vrije doorgang.
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van informatie van Brandweer.nl.
Foto: Canva
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.