Jelle van Ravenstein nieuwe sommelier bij Restaurant Wolfslaar*

Auteur: Redactie
Personalia Gastronomie 31 januari 2025
Jelle van Ravenstein nieuwe sommelier bij Restaurant Wolfslaar*

Restaurant Wolfslaar, bekroond met een Michelinster en bekend om zijn verfijnde gastronomie, verwelkomt met trots Jelle van Ravenstein als nieuwe sommelier. Op 25-jarige leeftijd neemt hij de leiding over de uitgebreide wijnkaart van het restaurant. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij zich in korte tijd ontwikkeld tot een gedreven wijnkenner met een uitgesproken smaak en passie voor gastronomie.

Van Ravenstein is geen onbekende bij Wolfslaar. Op 20-jarige leeftijd begon hij hier als leerling van De Rooi Pannen en groeide hij in de afgelopen 4,5 jaar door tot assistent-sommelier. Met zijn WSET 3-diploma op zak en een diepgewortelde liefde voor wijn, is hij nu klaar om het stokje definitief over te nemen.

Een passie voor wijn en gastronomie

Zijn interesse in wijn ontstond al op jonge leeftijd, toen hij op het mbo in Tilburg kennismaakte met wijnproeven. Tijdens zijn opleiding Gastronoom/Sommelier werkte hij bij restaurant Noble, waar de indrukwekkende wijnkaart en klimaatkast zijn enthousiasme verder aanwakkerden. "Bij Restaurant Wolfslaar heb ik mijn passie verder ontwikkeld, zelfs midden in de coronaperiode," vertelt Van Ravenstein.

Een van de meest memorabele momenten uit zijn carrière? Zijn WSET 3-opleiding onder begeleiding van wijnexpert Edwin Raben. "Ik stond versteld van hoeveel iemand van wijn kan weten en hoe inspirerend dat overgebracht kan worden. Die lessen waren mijn meest leerzame periode tot nu toe."

Kracht en complexiteit in het glas

Als sommelier heeft Van Ravenstein een voorliefde voor krachtige wijnen met complexiteit. "Geef mij maar power, power en nog eens power," zegt hij enthousiast. Zo is hij groot fan van de Meursault van Albert Grivault, Gran Reserva’s van La Rioja Alta en klassieke wijnen uit Châteauneuf-du-Pape en Priorat. Ook heeft hij de afgelopen jaren een groeiende waardering ontwikkeld voor Duitse en Oostenrijkse Rieslings.

In de wijn-spijscombinaties zoekt hij graag naar verrassende harmonie. Een van zijn favoriete combinaties? "Een Meursault van Albert Grivault met het signatuurgerecht van chef-kok Maarten Camps: tarbot, dashi beurre blanc, Lardo di Colonnata en Belper Knolle. Boter met boter bestrijden", lacht hij.

Blik op de toekomst

Van Ravenstein ziet de populariteit van orange wines, natuurwijnen en biologische en biodynamische wijnen toenemen. Hoewel natuurwijnen niet direct zijn favoriet zijn, blijft hij deze trend nauwlettend volgen. "We hebben zelfs een Nederlandse natuurwijn in het arrangement gehad die fantastisch was. Ik blijf me verdiepen, want de vraag groeit."

Wat kunnen gasten van hem verwachten? "De bekende wijnkaart van drie boeken blijft behouden, maar ik ga werken aan een mooie Sommelier’s Selection met wijnen die niet alleen fantastisch smaken, maar ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ik blijf investeren in zowel grote namen als kleine, onbekende wijnmakers, met een lichte focus op de Oude Wereld. De wijnkaart moet toegankelijk zijn voor iedereen, van liefhebbers tot kenners."

Met zijn enthousiasme, expertise en eigen stijl is Jelle van Ravenstein klaar om de gasten van Restaurant Wolfslaar te verrassen met bijzondere wijnervaringen.

Fotograaf: Marly Martens, Studio 1412

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws