Van 1 tot en met 4 oktober organiseerde horecanetwerk Tour Culinair haar 40-jarige jubileum op fietseiland Mallorca. Het weekend stond in het teken van bezoeken aan inspirerende horecaconcepten, gecombineerd met twee zware fietsritten op het bergachtige Spaanse eiland.
Voor de tweede keer in het 40-jarig bestaan van de Tour Culinair werd de rit niet in Nederland verreden. Het jubileumjaar was voldoende reden voor het bestuur van Tour Culinair om extra uit te pakken. Mallorca staat bij veel wielrenners bekend als hét wielerparadijs. Ook op hospitality-gebied valt er veel inspirerends te beleven. Voorzitter Richard Francke, in het dagelijks leven directeur van de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam: “De ondernemers hebben dit jaar extra getraind om het zware parcours aan te kunnen. Bijkomend voordeel is dat ze tijdens al die de trainingsuren hun hoofd helemaal leeg konden maken.”
Prins Bernhard schoot peloton weg
Op de dag van aankomst werd het weekend feestelijk ingeluid bij Gastro Beachclub Assaona op het strand van Palma. Een hippe strandlocatie op het eiland met zicht op de baai van Palma. De tweede stond een zware fietstocht op de agenda. Maar liefst 115 kilometer en 1.500 hoogtemeters werden bedwongen door het 32-man tellende peloton. De dag werd afgesloten met een diner in het Skyrestaurant van Hotel Playa de Palma. Op dag drie stond er 100 kilometer op de teller en werd het peloton verrast met een paella maaltijd midden in de wijngaard van Can Gelat. Dit landgoed is in 2013 aangekocht door detacheringsondernemer Wim Lochtenberg. Hij heeft hier in de afgelopen 10 jaar twee villa’s voor de verhuur gebouwd en zich gestort op hoogwaardige en ecologische wijnbouw. Het weekend werd afgesloten in het centrum van Palma met een slotdiner bij de Tast Club. Spaanse gerechten werden hier gecombineerd met heerlijke wijnen en er werd teruggeblikt op de 40-jaar van de Club.
Sportief én zakelijk rendement
Met 40 jaar is Tour Culinair is een van de oudste en bekendste netwerkplatforms in de horeca. In 1984 werd het peloton ‘weggeschoten’ door Prins Bernard, ook Hans Wiegel en Erica Terpstra hebben die rol wel eens vervuld. Tegenwoordig zijn er vaak burgemeesters en profwielrenners bij de start of finish aanwezig. De leden van de Tour Culinair zijn beslissers in de gastvrijheidsbranche, die elkaar al fietsend inspireren. Volgens voorzitter Francke is sporten cruciaal voor ondernemers om binnen het eigen bedrijf tot goede prestaties te komen. "Sporten en ondernemen zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in onze hectische bedrijfstak. In dit vak moet je lichamelijk en geestelijk fit zijn.”
Een ander belangrijk doel van de Tour Culinair is het uitwisselen van kennis. Francke: “Wij zijn een fietsende studieclub. Ondernemers nemen dagelijks talloze beslissingen: over investeringen, personeel, overnames, financiering, contracten, noem maar op. En dan hebben ze ook nog eens te maken met ingewikkelde regelgeving. Het helpt ontzettend als je hoort hoe een ander het doet. Een ritje op de fiets kan je zomaar een paar duizend euro opleveren.”
Oeuvre award voor Rick Claus
Tijdens het weekend werd routinier en tourvriend Rick Claus van Claus Company in het zonnetje gezet. Hij ontving uit handen van Tour Culinair voorzitter Richard Francke de Tour Culinair Oeuvre Award. Francke: “De altijd enthousiaste Rick Claus heeft als eigenaar van Claus Park Collection veel bereikt. Tijdens de vele ritten met Tour Culinair heeft hij de collega’s weten te inspireren met zijn vele anekdotes. Ook zorgt hij altijd voor een lach in het peloton.” De echte naam voor de trofee is de KLASBAK trofee, een Klasbak is in wielertermen een slimme uitstekende rijder. In deze staat het voor Rick als ondernemer en inspiratiebron voor anderen. In de coronatijd een nieuw hotel openen, een leisure imperium opzetten en positiviteit uitstralen. Rick heeft zijn tourvrienden meerdere malen betrokken in het maken van zijn keuzes in de toekomst en dat is ook een van de sterke punten van de Tour Culinair. Als oudste lid van het horeca vriendenpeloton (65) heeft hij toch maar mooi alle kilometers (115 en 100 km) en alle hoogtemeters (1500 en 1200) uitgereden.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.