Michelin maakt drie nieuwe namen bekend voor de gids van 2023

Auteur: Redactie
Gastronomie Michelin 23 december 2022
Michelin maakt drie nieuwe namen bekend voor de gids van 2023

Elke maand maken inspecteurs van Michelin Nederland enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Nederlandse versie van de gids van 2023. De restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app en zijn te herkennen aan het ‘Nieuw’ symbool. Of zij dan ook een Michelinster, groene ster of Bib Gourmand krijgen, wordt volgend jaar tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie onthuld.

Deze maand hebben de inspecteurs de volgende drie restaurants geselecteerd: 

Bistro Refter

Over Bistro Refter schrijft Michelin: "De gezellige bistro van Roelfien Steen en Cor Klevering is een huis van vertrouwen. Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers bereid door een ervaren chef. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar u smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaisesaus, bereid volgens de regels van de kunst. De eerder beknopte maar interessante kaart die u bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht."

Hendrik van Maurick, Vught

Ook het restaurant Hendrick van Maurick uit het Brabantse Vught werd toegeveogd. Hierover schrijft Michelin: "De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats, … Wat is dit een prachtige plek! Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus."

YAMA, Rotterdam

Het derde restaurant dat werd toegevoegd is YAMA uit Rotterdam. De gids: "YAMA laat u op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere zendecor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontwaart u Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook). We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab."

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws