In het hart van Amsterdam, aan de Haarlemmerstraat 47, is Satay Club geopend: een fast-casual-restaurant dat Javaanse streetfood naar de hoofdstad brengt. Hier draait alles om saté zoals je die op de straten van Jakarta eet – direct van de houtskoolgrill en vers bereid in eigen boemboes. Satay Club is opgericht door de jonge ondernemers Ezra van der Werff en Valentijn van Rossum. Javaanse chef en culinair adviseur, Herman Budi Santoso is het brein achter alle recepten.
De satés van Satay Club zijn gemarineerd naar authentiek Javaans recept en worden à la minute gegrild boven een smeulende houtskoolgrill met houtskool van ECHT. De kaart biedt een mix van klassiekers en creatieve combinaties: van malse kipsaté met pindasaus tot lamssaté in ketjapsaus, vergezeld door traditionele bijgerechten zoals lontong, atjar en sambal. Praktisch alles is huisgemaakt – van de boemboes tot de sambals. Zelfs de pinda’s worden op locatie vers gemalen voor de satésaus.
Grillen met vakmanschap
Centraal in Satay Club staat een speciaal voor het restaurant ontworpen grill. Het rooster heeft een spaakconstructie, waardoor het vlees direct boven het vuur draait. Direct in het zicht van de gasten. Zij kunnen plaatsnemen aan de bar voor de open keuken of voor het raam. Door de ligging op de Haarlemmerstraat trekt Satay Club met name buurtbewoners en toeristen, maar ook liefhebbers van de authentieke Javaanse keuken die niet in de buurt wonen of werken, vinden het restaurant voor hun portie echte saté.
Als op de markt van Jakarta
Satay Club is een initiatief van Ezra van der Werff en Valentijn van Rossum die Nederland willen laten kennismaken met Javaanse streetfood: kleinschalig, ambachtelijk en vers van de grill. De Javaanse chef Herman Budi Santoso is verantwoordelijk voor de authenticiteit, familierecepten en culinaire koers van Satay Club. Budi Santoso groeide op in Yogyakarta, waar hij van jongs af aan in de keuken stond bij zijn oma – voormalig kok van het koninklijk paleis en eigenaar van een cateringbedrijf. Hij leerde de kneepjes van het vak van zijn oma en moeder en via familierecepten die van generatie op generatie werden doorgegeven.
Budi Santoso: "Onze authentieke gerechten maken we zoals mijn familie het me heeft geleerd: met aandacht, geduld en de juiste ingrediënten. We gebruiken palmsuiker en ketjap manis voor die karakteristieke zoete touch van Centraal-Java, kaffirlimoen voor frisheid, en we marineren het vlees minstens twee uur. Tijdens het grillen verliest het vlees vocht, dus dippen we het twee keer voor extra smaak. De atjar erbij maakt onze satés helemaal af – voor balans op het bord én in de mond."
Van der Werff: "Wij bereiden onze saté zoals op de markten van Jakarta: kleine stukjes vlees, gemarineerd in verse boemboes en gegrild boven echte houtskool. 'We willen Amsterdam laten proeven hoe saté hoort te smaken – met aandacht bereid, in het zicht van de gast."
Ambities
Gasten kunnen hun favoriete saté straks ook afhalen of laten thuisbezorgen. En wie vaker langskomt, spaart met het loyaltyprogramma voor korting of gratis saté. De ambitie van de oprichters reikt verder dan de straten van Java: Satay Club is gestart met de Javaanse keuken, maar de vele Indonesische keukens bieden mogelijkheden voor meerdere avonturen.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.