Na Turijn (2018), Tallinn (2020) en Boedapest (2022) is Trondheim, de gastronomische hoofdstad van Noorwegen, gastheer van de Europese selectie voor de Bocuse d'Or op 19 en 20 maart 2024. Heidi Bjerkan, een Noorse chef met sterrenstatus en toegewijd aan de branche, is erevoorzitter van het evenement. Zij begeleidt de twintig Europese teams die met typisch Noorse producten gaan werken.
Noorwegen draagt al jaren bij aan de reputatie van Bocuse d'Or, en heeft de meeste prijzen op zijn naam staan. In januari 2023 bevestigde de Noorse chef Filip August Bendi dit door de tweede plaats te behalen in Lyon. Na eerder in 2008 de Europese Bocuse d'Or te hebben georganiseerd, is Noorwegen nu opnieuw gastheer, dit keer in Trondheim.
Thuisbasis van Scandinavische Smaak
Trondheim staat bekend als de 'Thuisbasis van Scandinavische Smaak' met een rijk gastronomisch erfgoed en diverse producten. De regio Trøndelag, waar Trondheim zich bevindt, is erkend als een 'Europese Gastronomische Regio' door IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) red). Het gebied biedt een overvloed aan culinaire schatten, waaronder schelpdieren uit Hitra en Frøya, en lokaal wild zoals rendier en eland.
"We zijn verheugd dat Bocuse d'Or Europe terugkeert naar Noorwegen. Trondheim en Trøndelag hebben een sterke voedselregio opgebouwd tussen landelijk en stedelijk leven, en we kijken uit naar uw komst in maart 2024," aldus May Britt Hansen, projectmanager voor de gaststad Bocuse d'Or Europe 2024.
Erevoorzitter en Competitie
Onder toezicht van erevoorzitter Heidi Bjerkan en een andere bekroonde chef strijden de kandidaten om een plek in de Grand Finale van Bocuse d'Or. "Het is een eer om erevoorzitter te zijn van deze prestigieuze competitie, waar chefs elkaar inspireren. Overdracht en kennis zijn de sleutels tot de toekomst, en we gebruiken het verleden om die toekomst te verbeteren", aldus Bjerkan.
Rendiervlees, Linie Aquavit en Noorse Skrei
De teams hebben 5 uur en 30 minuten om het bord en de schotel voor te bereiden met lokale producten uit het Arctische gebied. Voor het bord werken ze met rendiervlees uit Røros, een product van de Sami-cultuur, en voegen ze aquavit toe aan hun recepten. Aquavit, geleverd door Linie, wordt gemaakt van karwijzaad uit Trondheim en rijpt op zee in sherry-eiken vaten, wat het zijn karakteristieke smaak geeft. Rendiervlees is essentieel in de Noorse Laplandse keuken. Chefs kunnen kiezen uit verschillende delen, waaronder schenkels, tongen en steaks. Overigens hebben de Sami het historisch recht om rendieren te hoeden.
Voor de schotel bereiden de kandidaten Skrei, een Noord-Europese kabeljauw, en Frøya-sint-jakobsschelpen van Seafood from Norway. Deze producten moeten visueel en qua smaak herkenbaar zijn en worden geserveerd met twee garnituren op de schotel en een derde apart om te delen. In hun recepten moeten de teams ook minstens één ingrediënt uit eigen land opnemen als eerbetoon aan hun culinaire erfgoed.
Fotograaf: Geir Mogen
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.