Jelle Horst heeft prima gepresteerd tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 in het Candadese Calgary. De souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vertegenwoordigde Nederland in de internationale finale. De jury was zeer te spreken over de smaken en de gaarheid van zijn gerechten, al bleek dat niet voldoende voor een plek op het podium.
Donderdag 20 september vertegenwoordigde de talentvolle kok Nederland tijdens de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd, die een initiatief is van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.
Koken uit een black box
De 24 finalisten moesten in de finale een voor-, hoofd- en nagerecht serveren met producten uit een black box. ‘Een lastige black box’, aldus de Nederlandse finalist. ‘Snoekbaars, rode gamba’s, liesstuk van het rund, kwartel, squashpompoen, courgette, saskatoon bessen, perzik, honing en beluga linzen. Van alle ingrediënten moest minstens 50 procent van ieder product worden gebruikt. Daarnaast was er nog een assortiment aan producten, waarvan je gebruik mocht maken.’
Het menu
Jelle Horst koos in de internationale finale voor het volgende menu.
Voorgerecht: in beurre blanc gepocheerde snoekbaars, gemarineerde en gebakken gamba, salade van linzen, gemarineerde tomaat, courgette, basilicum en beurre blanc.
Hoofdgerecht: gebraden rund met stoof van het rund, op het karkas gegaarde kwartel, gekonfijt pootje van de kwartel, crème van pompoen, cantharellen en jus van cantharellen en miso.
Nagerecht: gelei van saskatoon bessen en honing, gepocheerde perzik, crumble van pure chocolade, vanilleparfait en geraspte saskatoon bessen.
‘Ik heb me vooral gefocust op de technieken, smaken en gaarheid. Helaas kwam ik in tijdnood. Omdat ik alles per se tijdig wilde meegeven, heb ik de borden niet zo kunnen opmaken als ik had gewild.’
Hoewel Jelle wat twijfels had over zijn optreden, bleek de jury van internationale topkoks heel positief. De smaken en de gaarheid van de producten waren goed. ‘Omdat tijdens de instructies was verteld dat het draaide om smaak, durfde ik zelfs te hopen op een plaats op het podium.’
Dat lukte helaas niet. Canada won in eigen huis, gevolgd door Engeland en Oostenrijk. Horst kijkt terug op een leuke en leerzame wedstrijd. ‘Chaîne des Rôtisseurs Nederland heeft me deze prachtige kans gegeven en ik kan het iedere jonge chef aanraden.’
Nederlandse finale
Jelle Horst was in februari de beste in de Nederlandse finale, waaraan werd deelgenomen door zes talenten. Ze kookten met ingrediënten uit een black box een voor-, hoofd- en nagerecht voor vier personen. De jury beoordeelde zowel zijn technieken en organisatie in de keuken als de originaliteit en smaak van de gerechten als beste.
Over de wedstrijd
De internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition wordt al sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Jelle Horst was de derde Nederlander die deelnam aan de internationale finale. In 2017 was Michel Oude Booijink de eerste landelijke winnaar en eindigde hij mondiaal op plaats 2. Tijdens de wedstrijd van volgend jaar neemt hij zitting in de internationale jury. Vorig jaar vertegenwoordigde Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden ons land.
La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging van liefhebbers (amateurleden en professionals) van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Van ieder aangesloten restaurant of hotel is minimaal één medewerker lid, meestal de eigenaar of chef-kok.
Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants. In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.