Vis als perfecte vleesvervanger

Auteur: redactie
Themamaand vis 27 september 2021
Vis als perfecte vleesvervanger

Nederlanders eten niet vaak (genoeg) vis. Waar vroeger steevast iedere vrijdag vis op het Nederlandse menu stond, is dat nu nog maar eens per vier weken het geval. Met name de jongeren onder de 35 jaar blijken maar weinig vis te eten. De mensen van vijftig jaar en ouder zijn verantwoordelijk voor twee derde van de visconsumptie in ons land.    

Toch is vis het perfecte alternatief voor wie een dag geen vlees wil eten. Vis is lichtverteerbaar, bevat weinig calorieën en bevat hoogwaardige eiwitten. Zelfs de vetste vis bevat minder vet dan gehakt. Dit zijn al goede redenen om vis als vleesvervanger in te zetten, maar voor de fervente vleesliefhebber zijn er visproducten op de markt die gebaseerd zijn op bekende verwerkingen van vlees. We presenteren je een aantal voorbeelden.

Visburger

De hamburger staat op vrijwel iedere snelle kaart. Voor wie wel een burger lust, maar een keer geen vlees wil eten, biedt de visburger uitkomst. Doorgaans wordt witvis gebruikt, die in de keukenmachine wordt vermalen. Na toevoeging van kruiden, zoals peper en zout, ei en paneermeel kun je er eenvoudig burgers van maken die je daarna kunt afbakken. De presentatie is verder behoorlijk identiek aan vleesburgers, alhoewel een ravigotte- of dillesaus beter werkt bij een vis- dan een vleesburger.

Carpaccio

Een carpaccio van vis is een smakelijke vervanger van de klassieke vleescarpaccio. Je kunt voor viscarpaccio bijvoorbeeld tonijn, harder, zalm of zeebaars gebruiken. Je snijdt de vis met een fileermes in dunne plakken, waarna je het in een stuk plasticfolie legt dat vier keer zo groot is als de vis. Wanneer de folie om de vis gevouwen is, sla je rustig met de platte kant van een slagersmes op de plakken, zodat ze groter en dunner worden. Maak het af met olijfolie, azijn en citroensap en breng de carpaccio op smaak met peper en zout.

Vistartaar

Voor de bereiding van vistartaar wordt vaak tonijn of zalm gebruikt. Natuurlijk kun je ook andere vissoorten, zoals zeewolf, gebruiken. De fijngesneden vis wordt vaak vermengd met lente-ui, ui, koriander of andere smaakmakers. Vermengen met frisse smaakmakers zoals komkommer of appel is ook mogelijk. Je maakt het geheel af met peper en zout, citroensap of rijstazijn.                     

Visgehakt

Net als vlees kun je vis verwerken tot gehakt. Je gebruikt visfilets, maar let er wel op dat je de graten wegsnijdt. Voor de verwerking gebruik je een hakmolen. De textuur dient iets fijner te zijn dan bij vistartaar, maar je wilt liever geen mousse die te papperig is. Visgehakt kun je kruiden met peper en zout. Dille is een mooie toevoeging om het geheel af te maken.

Vislasagne

Vislasagne is eenvoudig te bereiden, maar in plaats van tomatensaus gebruik je dikwijls een andere saus, zoals dillesaus. Bechamelsaus is meestal de basis en veelgebruikte vissoorten in een vislasagne zijn kabeljauw en zalm. Prei, spinazie, courgette, ui of bijvoorbeeld pesto maken het helemaal af.

Steak

Wie zin heeft in een flinke steak, maar een dag geen vlees wil eten, kan een tonijnsteak overwegen. Tonijn heeft een stevige structuur en vervangt met gemak een fijn stuk vlees. Kort bakken in de grillpan, even kruiden en eventueel serveren met een (wijn)saus. Zo eenvoudig kan het zijn.

Snacks en convenience

Bij de groothandel zijn garnalenkroketten, bitterballen met vis- of garnalenvulling en vissticks te koop. Er is voldoende keuze om eenvoudig een vishapje te serveren. Voor kinderen zijn visnuggets een leuk alternatief voor de bekende kipnuggets.

Wie eten er vis in plaats van vlees?

Vegetariërs en veganisten eten geen vis. Dat is algemeen bekend. Toch zijn er ook mensen die bewust geen vlees eten, maar wel vis. Een overzicht van de verschillende eetwijzen zonder vlees:

Flexitarier: eet af en toe geen vlees.
Pescotariër: eet geen vlees en gevogelte maar wel vis, zuivelproducten en eieren.
Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en gevogelte en zuivelproducten, maar eet wel eieren.
Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis, gevogelte en eieren, maar eet wel zuivelproducten.
(Lacto-Ovo-) vegetariër: eet geen vlees, vis en gevogelte, maar wel zuivelproducten en eieren. De meeste vegetariërs volgen dit dieet.
Veganist: eet geen dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Echte veganisten dragen daarnaast ook geen leer en bont. Veganisme is echt een levensstijl.

 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws